Веднъж годишно, а не на всеки шест месеца се очаква

...
Веднъж годишно, а не на всеки шест месеца се очаква
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН ще удължи мандата на мироопазващите сили в Кипър

Веднъж годишно, а не на всеки шест месеца се чака да бъде подновяван в бъдеще мандатът на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Кипър, съобщи КНА.

Като се базира на личен източник, КНА оповестява, че при гласуването за възобновяване на мандата на мироопазващите сили УНФИКИП (UNFICYP), което се чака да стане на следващия ден, членовете на съвета ще одобряват тази процедура да се прави към този момент единствено един път на 12 месеца.

Според осведомения източник концепцията за това е на Англия и въпросът се разисква от известно време. Кипърското държавно управление е дало единодушие за това при изискване, че отчетите на генералния секретар на Организация на обединените нации за Кипър ще продължат да се изготвят един път на шест месеца, както до момента, с цел да може кипърският въпрос да бъде подлаган на спор, твърди източникът. Също по този начин кипърското държавно управление може да повдига тематиката при съществени нарушавания на резолюциите от турска страна, както това стана в тази ситуация на отварянето на затворения град Вароша във Фамагуста от страна на кипърските турски управляващи.

Мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Кипър УНФИКИП, която се състои от над 800 военнослужещи от към седем страни, дойде в Кипър през март 1964 година след конфликти сред общностите на кипърските гърци и кипърските турци. Въпреки това напрежението на острова остана и след осъществен от гръцки националисти прелом през юли 1974 година за обединяване с Гърция, Турция се намеси с военна мощ и окупира северната една трета от острова. Засега договарянията за обединяване на двете елементи не дават резултат и интернационално приетото държавно управление управлява единствено южната част от Кипър, а в северната част дефакто съществува така наречен Севернокипърска турска република, приета само от Анкара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР