Веднъж един конник минавал покрай някаква нива. Когато приближил достатъчно,

...
Веднъж един конник минавал покрай някаква нива. Когато приближил достатъчно,
Коментари Харесай

Понякога зад страданието се крие спасение! Просто изчакайте края на тази история

Веднъж един конник минавал около някаква равнища. Когато доближил задоволително, той видял, че селянинът, който я обработвал, е задремал под огромно ябълково дърво. И внезапно забелязал, че в устата на спящия пропълзява токсичен скорпион. Ездачът схванал, че в случай че на мига не направи нещо, индивидът ще почине от отровата на скорпиона.
Той незабавно скочил от коня си, доближил се към спящия и почнал безмилостно да го удря с камшика си. Селянинът се стреснал и извикал от боязън и болежка. Той гледал ездача с необятно отворени очи и не можел да разбере какво става.
А неканеният посетител, без да му даде време да се опомни, го съборил още веднъж на земята и го принудил да яде от гнилите ябълки, с които била покрита земята под дървото. После го подгонил към реката и заплашвайки го със своя бич, го заставил да пие вода на огромни глътки.
– Какво съм ти сторил?! – простенал селянинът. – Защо ме биеш по този начин? Защо ме тормозиш!? Моля те, пусни ме!

Но ездачът бил неотстъпчив. В продължение на няколко часа той не спирал да изтезава горкия човечец, като го карал да яде гнили ябълки и да пие вода от реката. Накрая селянинът паднал отпаднал на земята и почнал да повръща.

И тогава, дружно с гнилите ябълки и водата, от стомаха му излязъл и скорпионът.
Едва тогава индивидът схванал, че неговият изтезател в действителност е негов избавител. Той почнал да го моли за амнистия за всички думи и обиди, които е споделил по негов адрес.
– Ако ми беше споделил незабавно какво се е случило, аз покорно щях да приема твоето „ лекуване “.
– Страхувам се, че не е тъкмо по този начин – дал отговор ездачът. – Ако ти бях споделил, че си погълнал скорпион, ти най-вероятно нямаше да ми повярваш. А в случай че ми беше повярвал, щеше да те обземе подобен боязън и суматоха, че най-вероятно щеше да умреш на часа. Затова се наложи да работя по този начин – грубо, само че умно.
Казвайки това, ездачът се качил на коня си и липсващ в далечината, а към момента уплашеният селяндур траял да осмисля думите „ грубо, само че умно “.
А в другия завършек на селото стопанинът на прилежащата равнища, който отдалече следил разигралата се сцена, оживено разказвал на събралите се на площада хора по какъв начин един нечовечен и безсърдечен човек изтезавал техния съселянин. Селяните се възмущавали от дъното на душата си и единомислещо решили, че светът е доста неправдив, а на земята живеят доста неприятни хора.
Наистина, от време на време жестокостта на мъдрия е доста по-добра и потребна от добротата на глупавия. Зад страданието може да се крие избавление. Точно по този начин постоянно се отнася с нас и животът. Съдбата постъпва с нас грубо и на пръв взор незаслужено, с цел да ни избави.
Просто би трябвало да изчакаме края на историята...

Източник: gnezdoto.net
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР