Веднъж бяхме на почивка в Турция и ми направи впечатление,

...
Веднъж бяхме на почивка в Турция и ми направи впечатление,
Коментари Харесай

Мъж от Турция на 70 г. ми сподели семейна рецепта за дълголетие, тя е доста лесна и достъпна

Веднъж бяхме на отмора в Турция и ми направи усещане, че бащата на притежателя на хотела посрещаше всеки посетител с обичаен чай в чаши с „ тънка талия “.

И в допълнение към питието там постоянно имаше няколко фурми. Започнахме да го разпитваме и ето какво ни описа той.

Семейството им е от Ливан. И фурмите участвали на масата всеки ден в фамилията им. Също и чаят. Като цяло чаят е пристрастеност, която постоянно е с вас, в случай че живеете в Турция.

Първото нещо, което чухме, беше красива легенда за произхода на елегантната чаша за чай (с по никакъв начин не поетичното име „ бардак “).

По времето на османците са пиели чай в елементарни стъклени чаши, същото е правел и падишахът. Един ден падишахът схваща, че обичаната му жена му изневерява. Той подрежда да я екзекутират, само че преди изтезанието желае да огледа хубавицата за финален път.

В това време един от прислужниците носи чай на падишаха и сега, в който довеждат жена му, той, омаян от хубостта й, стиска чашата с чай толкоз мощно, че тя придобива заоблена форма, напомняща на женска талия. Разбира се, падишахът дал прошка на жена си, само че споменът за измяната бил отлят в стъкло. 

Но да се върнем на фурмите. Винаги съм знаела, че са потребни, само че в никакъв случай не съм подозирала, че са толкоз потребни. Оказва се, че в случай че ядете най-малко 2-3 фурми всеки ден, можете да предотвратите доста болести:

Фурмите са с високо наличие на витамин В6, който успокоява нервите и облекчава напрежението.

Фурмите съдържат магнезий, който укрепва мускулите и служи като предварителна защита против рак.

Фурмите са потребни при анемия, туберкулоза и проблеми с костите, защото имат високи равнища на фосфор, калций и желязо.

Захарта във фурмите се съдържа главно под формата на фруктоза, хората не напълняват от нея, а при диабетиците контролира равнищата на кръвната захар.

Много са питателни. 100 грама фурми съдържат 1,5 грама протеин, 50 грама въглехидрати и 225 калории.

Ето за какво те са потребни за тези хора, чиято работа е обвързвана със обилни физически или умствени старания, както и за хора, чийто организъм е отслабен вследствие на заболяване.

И още, и още.

Но най-важното свойство е, че фурмите могат да спрат процеса на стареене. Щом се прибрах вкъщи, прочетох за високото наличие на триптофан в тях.

Триптофанът е незаменима аминокиселина, нужна за оптималната мозъчна функционалност и поддържане на обикновено психическо положение. Триптофанът предотвратява стареенето, а също по този начин има леко успокояващо и сънотворно резултат.

Направи ми усещане, че нашият повествовател също беше извънредно млад и деятелен. Той показа своята загадка за дългоденствие: пие чай от фурми 3 пъти дневно. Това е всичко.

Имаше и препратки към Светото писание.

„ Бог се обръща към Мария с думите:
„ И разклати ствола на палмата към теб и пресни, узрели (фурми) ще паднат върху теб. Яж (фурми) и пий (вода) и се успокой (бъди доволна)! “

Но кулминационната точка на нашия диалог беше откъс от турския стихотворец Тарик Туфан:

„ … нуждая се единствено от чаша чай и твоите ръце. “

И фурми. Това е добавка от мен.

А щом се прибрах, първото нещо, което направих, беше да купя най-хубавите фурми и в този момент те са при мен за закуска, обяд и вечеря.

Яжте и младейте!

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР