Ведна от известните сцени в Х2 (първите филми за X-Men)

...
Ведна от известните сцени в Х2 (първите филми за X-Men)
Коментари Харесай

Възможно ли е силен магнит да повлияе на кръвта ви

В една от известните подиуми в Х2 (първите филми за X-Men) Магнито употребява магнитните си сили, с цел да изтръгне желязото от нечие тяло, след което стартира да буйства, употребявайки желязото като патрон. 

Разбира се, във кино лентата е разкрито, че повода Магнито да успее да направи това е, че охранителят е бил инжектиран с желязо преди този момент събитие.

Въпреки това - както хората питат в Reddit - допустимо ли е в действителност мощен магнит да повлияе на кръвта ви? 

Първо, въпреки да знаем, че кръвта съдържа желязо, знаем също, че магнитите не могат да изтръгнат желязото от нея. Ако можеше, това щеше да се случва всякога, когато някой влезе в уред за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). 

Вероятно този уред нямаше да се употребява в никакъв случай. Но това не значи, че мощните магнити не въздействат на кръвта ви. Всъщност техниката, употребена за премерване на мозъчната интензивност в апаратите за ядрено-магнитен резонанс, разчита на обстоятелството, че те се въздействат. 

Кръвта ви не е феромагнитна, или магнитна по метода, по който хората нормално схващат магнетизма. Тя обаче има доста слаби магнитни свойства. 

Оксихемоглобинът е едва диамагнитен, т.е. едва се отблъсква от магнитно поле, до момента в който дезоксихемоглобинът е парамагнитен или едва се притегля от магнитно поле. Именно това ни разрешава да измерваме мозъчната интензивност благодарение на магнитно-резонансни апарати.  

" Причината, заради която ЯМР може да открива промени в мозъка, се дължи на фундаменталната разлика в парамагнитните свойства на оксихемоглобина и дезоксихемоглобина ", предава порталът Radiopaedia. 

" Дезоксигенираният хемоглобин е парамагнитен, до момента в който оксигенираният хемоглобин не е, заради което първият ще провокира локално дефазиране на протоните и по този начин ще понижи върнатия сигнал от тъканите в непосредствена непосредственост ", показва още порталът.  

Както беше препоръчано в Reddit, в случай че увеличите мащаба на магнита  " ще изпаднете в неприятна обстановка ". Всичко е малко магнитно, в това число тъканите в тялото ви, които ще реагират на магнитно поле, в случай че то е задоволително мощно. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР