Ведин понеделник на март през 1827 г. немският композитор Лудвиг

...
Ведин понеделник на март през 1827 г. немският композитор Лудвиг
Коментари Харесай

ДНК от косата на Бетовен разкрива от какво е боледувал почти 200 години по-късно

Ведин понеделник на март през 1827 година немският композитор Лудвиг ван Бетовен умрял след дълготрайно боледуване. Прикован на легло от предходната Коледа, той страдал от жълтеница, като крайниците и коремът му били подути, а всяка глътка въздух бил битка.

Докато неговите сътрудници се занимавали със задачата да сортират персоналните му движимости, разкрили документ, написан от Бетовен четвърт век по-рано - наследство, умоляващо братята му да създадат детайлностите за положението му обществено известни.

Днес не е загадка, че един от най-великите музиканти, които светът е познавал, е бил функционално ням доникъде на 40-те си години. Трагична подигравка, за която Бетовен желал светът да разбере освен от персонална позиция, само че и от здравна.

Композиторът щял да надживее своя доктор с съвсем две десетилетия. Почти два века след гибелта на Бетовен екип от откриватели се заел да извърши завета му по способи, за които той в никакъв случай не би мечтал - посредством генетичен разбор на ДНК взета от достоверни проби от косата му.

„ Нашата съществена цел беше да разберем по-добре здравословните проблеми на Бетовен, които включват прогресивна загуба на слуха, почнала от средата на 20-те му години и в последна сметка довела до функционална глухота до 1818 година “, сподели биохимикът Йоханес Краузе от института „ Макс Планк “ за еволюционна антропология в Германия.

Основната причина за загубата на слуха му в никакъв случай не е била известна, даже и на неговия персонален доктор доктор Йохан Адам Шмид. Всичко почнало като звук в ушите през 20-те му години и постепенно прогресирало в понижена приемливост към мощен звук и в последна сметка се стигнало до загуба на слуха при високите тонове. Това поставило завършек на кариерата му на реализатор.

За един музикант нищо не може да бъде по-жестоко и иронично. В писмо, адресирано до братята му, Бетовен признава, че слухът му е „ безнадеждно обиден “ и обмисля самоубийство.

Загубата на слуха в зрелост не била единственият здравословен проблем, с който композиторът трябвало да се оправя. Твърди се, че на към 22-годишна възраст е почнал да страда от мощни болки в корема и хронични пристъпи на диария.

Шест години преди гибелта му се появили и първите индикации за чернодробно заболяване, за което се счита, че най-малко частично е било отговорно за гибелта му на относително ранна възраст на 56 години.

През 2007 година правосъдно проучване на кичур от косата на Бетовен, посочило, че отравяне с олово може да е ускорило гибелта му или е било отговорно за признаците, лишили живота му.

Като се има поради културата на пиянство от оловни съдове и медицинските лекувания от това време, които включвали потреблението на олово, това надали е изненадващо изобретение.

Последно изследване, оповестено през март тази година разкри обаче, че косата в никакъв случай не е принадлежала на Бетовен, а на непозната жена.

„ Не успяхме да намерим окончателната причина за глухотата или стомашно-чревните проблеми на Бетовен “, сподели Краузе.

В прочут смисъл пред нас си остават същите въпроси за живота и гибелта на известния типичен композитор. Къде се заразил с хепатит? Как един кичур женска коса епохи наред е минавал за тази на Бетовен? И какво тъкмо стои зад стомашните му болки и загубата на слуха?

Като се има поради, че екипът е бил въодушевен от желанието на Бетовен светът да разбере повода за загубата на слуха му, това е по-скоро презрян резултат. Имало обаче още една изненада, скрита в гените му.

По-нататъшно проучване, сравняващо Y хромозомата в пробите от коса с тези на модерни родственици, произлизащи от бащината линия на Бетовен, демонстрира противоречие. Това допуска извънбрачна полова интензивност в поколенията, водещи до раждането на композитора.

„ Това изобретение допуска събитие за бащинство отвън двойка в неговата бащина линия сред зачеването на Хендрик ван Бетовен в Кампенхаут, Белгия през 1572 година и това на Лудвиг ван Бетовен седем генерации по-късно през 1770 година, в Бон, Германия “, сподели Тристан Бег, биологичен антрополог в този момент в Университета на Кеймбридж в Обединеното кралство.

Тази информация може да е малко повече от упованията на по-младия Бетовен, като се има поради съдбовната молба, която той сложил на хартия. Вероятно в никакъв случай не си е и мечтал да научи сходни секрети, както и приятелите и сътрудниците му, които подстригали косата му след оня тъмен понеделник през 1827 година

Това проучване е оповестено в Current Biology
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР