Ведин необичаен пустинен град всичко е подземно – от църкви

...
Ведин необичаен пустинен град всичко е подземно – от църкви
Коментари Харесай

Бял човек в дупка: Животът под земята в пустинния град Кубър Педи

Ведин необикновен необитаем град всичко е подземно – от църкви до къмпинги. Тъй като в света към този момент напълно ясно се демонстрира феноменът „ световно стопляне “, би трябвало ли да се насочим подземен?

По дългия път към централна Австралия, до момента в който пътувате на 848 км. на север от крайбрежните равнини на Аделаида, има разпръснати енигматични пясъчни пирамиди. Около тях пейзажът е изцяло запустял - безкрайна простор от прахуляк и пясък и понякога решени да устоят на всевъзможен климат шубраци.

The Australian town where people live underground
— Space Princess (@AngeCartwright)
Ако продължите по-нататък по автомагистралата, изникват мистериозни структури – купчини бледа пръст, безредно разпръснати като от дълго време забравени монументи. До една от тях стърчи бяла тръба.

Това са първите признаци, че сте стигнали до Кубър Педи - град за рандеман на опали с население от към 2500 души. Много от дребните му върхове са резултат от отпадъчна почва от десетилетия минни действия, само че те също са доказателство за друга локална специфичност - живот подземен.

В това кътче на света 60% от популацията населява домове, издигнати в богатите на желязо пясъчници и алевритови скали. В някои квартали единствените признаци за обитание са стърчащите вентилационни шахти и непотребната пръст, изхвърлена наоколо до входовете.

През зимата този метод на живот може да наподобява просто малко екстравагантен. Но през лятото Кубър Педи - в свободен превод от локален австралийски значи „ бял човек в дупка “ - няма потребност от пояснение: температурите над земята постоянно доближават 52 градуса по Целзий. Толкова е горещо, че птиците падат от небето и електрониката би трябвало да се съхранява в хладилници.

Тази година тактиката наподобява по-далновидна от всеки път. През юли град Чунцин, в югозападен Китай, прибягна до отваряне на убежища за въздушни набези, издигнати по време на Втората международна война, с цел да отбрани жителите си от една доста по-различна опасност: 10 дни на рисково горещо време от над 35C. Други се отдръпват в подземните заведения за хранене " cave hotpot ", много известни в града. Тъй като голямата гореща вълна в Съединени американски щати продължава към този момент три месеца - с температури, които даже кактусите не могат да понесат - и горски пожари, които изгарят елементи от Южна Европа, какво можем да научим от жителите на Кубър Педи?

Inside Coober Pedy, Australia's Underground Town
— Crazy News (@CrazyNews4)
Кубър Педи не е първото или даже най-голямото подземно населено място в света. Хората са живели подземен, с цел да се оправят с предизвикателния климат в продължение на хиляди години.

На пръв взор мястото може да се сбърка с нормално затънтено населено място – улиците са розови от прахта. Има заведения за хранене, питейни заведения, супермаркети и бензиностанции. На билото, което гледа към града, стърчи единственото дърво в града - статуя, направена от метал. Кубър Педи обаче е злокобно празен. Сградите са ситуирани на огромно разстояние и нещо не се връзва напълно.

Но в случай че погледнете подземен всичко се обяснява. До някои от „ землянките “ на Кубър Педи, както са известни, се стига през дребни, елементарни на пръв взор, здания. Когато влезете вътре, техните подземни проходи последователно стартират да се разкриват. Чувството е като че ли преминавате през дрешника на Нарния в едни изцяло нов и непредвиден свят. Освен всичко друго градът си има и къмпинг, където можете да си опънете палатка в ниши на няколко метра подземен - входът е мрачен тунел.

В Кубър Педи подземните здания би трябвало да са минимум четири метра дълбоки, с цел да се предотврати сриване на покривите им – и под това количество скали температурата постоянно е към приятните 23C. Над земята обстановката е напълно друга жителите там би трябвало да устоят на горещи лета и хладни зимни нощи, когато температурата пада до 2-3C, подземният град обаче поддържа идеална стайна температура, 24 часа дневно, през цялата година.

Освен комфорта едно от главните преимущества на подземния живот са парите. Кубър Педи напълно генерира електричеството, което употребява - 70% зарежда от вятъра и слънцето, до момента в който животът на климатик постоянно е необикновено безценен. „ За да живееш над земята, плащаш цяло положение за отопление и изстудяване, изключително когато е над 50C през лятото “, споделя Джейсън Райт, гражданин на града.

Coober Pedy sembra una città fantasma, ma lo è solo in superficie. La sua popolazione ha trovato il modo di scappare dalle temperature estreme del giorno e della notte. Andrea Dini nel servizio di Eleonora Belviso
— Rai Radio1 (@Radio1Rai)
От друга страна, доста подземни домове в Кубър Педи са на налични цени. По време на неотдавнашен търг къща с три спални беше продадена за към 40 000 австралийски $ (26 000 щатски долара). Въпреки че доста от тези парцели са снабдени единствено с най-нужното и постоянно имат потребност от възобновяване, има огромна разлика сред цените на подземните парцели и тези в най-близкия огромен град, Аделаида. Там междинната цена на една къща е 700 000 австралийски $ (457 000 щатски долара). Други преимущества включват липса на инсекти - „ когато стигнете до вратата, мухите скачат от гърба ви, те не желаят да влязат в тъмното и студено “, споделя Райт - и липсва звуково и светлинно замърсяване.

Странно, само че подземният метод на живот може също да обезпечи известна отбрана против трусове, които Райт разказва като произвеждащи трептящ звук, който нараства до кресчендо. „ Имахме две, откогато пребивавам тук, и в никакъв случай не съм трепнал “, споделя той. (Въпреки това какъв брой безвредни са подземните структури по време на сеизмична интензивност зависи напълно от това какъв брой огромни, комплицирани и дълбоки са те.)

Остава въпросът дали подземните домове могат да оказват помощ на хората да се оправят с последствията от изменението на климата и другаде? И за какво не са по-често събитие?

Има няколко аргументи, заради които построяването на землянки в Кубър Педи е извънредно практично. Първата е скалата – „ Много е мека, можеш да я надраскаш с джобно ножче или с нокът “, споделя Бари Луис, който работи в туристическия информативен център.

Coober Pedy is a town in northern South Australia, 846 km (526 mi) north of Adelaide on the Stuart Highway.

Video Credit - @cooberpedysa
— MONEY MIND MANTRA (@moneymindmantra)
През 60-те и 70-те години на предишния век жителите на Кубър Педи разширили домовете си по същия метод, по който основали мините за опал – употребявайки експлозиви, кирки и лопати. Някои въобще не претендирали доста копаене, като доста локални поданици употребявали изоставени минни шахти като насочна точка. Днес те постоянно се копаят с промишлено тунелно съоръжение. „ Една добра машина за тунелиране може да се оправи с към шест кубични метра канара на час, тъй че можете да си извършите землянка за по-малко от месец “, споделя Райт.

Освен това към момента е допустимо да се копae на ръка – тъй че когато жителите имат потребност от повече пространство, те просто стартират да копаят. И като регион за рандеман на опали, не е чудно едно уголемение на къщата да ви донесе облага. Един мъж откри огромен драгоценен камък, стърчащ от стената, когато инсталира душ, а от локален хотел откриха опали на стойност 1,5 милиона австралийски $ (£774 000/$985 000), до момента в който строяха уголемение.

Освен това, пясъчникът е структурно здрав без опори, тъй че е допустимо да се създадат пещерни стаи с високи тавани, във всяка форма, която желаете, без спомагателни материали. Всъщност прокарването на тунели в Кубър Педи е толкоз просто, че доста локални поданици живеят в комплицирани, първокласни жилища с подземни басейни, зали за игри, обширни бани и всекидневни. Един локален преди този момент е описал подземния си дом като " като палат ", със сводести порти към всяка стая.

„ Имаме няколко зашеметяващи землянки тук “, споделя Райт, който изяснява, че домовете на жителите са пословично частни - друго преимущество на живота подземен - тъй че можете да разберете за тях единствено когато сте поканени на вечеря.

Подвизите в Cooper Pedy обаче не биха били вероятни на всички места. Едно огромно предизвикателство с всяка подземна конструкция е влагата.

Много от скалните жилища, които са били населявани от хора са изграждани в сухи региони. Изграждането на структури подземен в по-влажни зони е извънредно мъчно. За хидроизолация на истинските лондонски подземни тунели, издигнати през XIX-ти век, били превени няколко пласта тухли, щедро покрити от битум (днес се употребяват по-модерни методи). Но даже и с тези защитни ограничения към момента има непрекъснати известия за черна мухъл. Същият проблем визира изби, бункери и паркинги в региони с доста превалявания по целия свят.

Hoy viajamos juntos hasta una increíble ciudad australiana donde todos los habitantes viven bajo tierra desde hace más de 100 años.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР