Вечерта след втория тур на изборите за столичен кмет премиерът

...
Вечерта след втория тур на изборите за столичен кмет премиерът
Коментари Харесай

85% от гласовете в ромски секции в София са за Фандъкова

Вечерта след втория тур на изборите за столичен кмет министър председателят Борисов изглеждаше не запомнил предизборните си обвинявания за ромски " уйдурми " на Манолова

© Велко Ангелов Данните от протоколите, оповестени на уеб страницата на ЦИК, демонстрират мощна готовност на ромския избор на балотажа за кмет на София в неделя, като голямата част от него е дадена за настоящия кмет и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Вторият тур в столицата завърши с разлика от към 20 хиляди гласа в нейна изгода против съперничката й Мая Манолова - след окончателното броене на всички действителни бюлетини.

В главните ромски секции в кварталите " Филиповци ", " Факултета " и " Христо Ботев " - проследени 22 на брой, и при доста по-висока изборна интензивност на балотажа са дали своят вот общо 7207 души, като 6 111, или към 85 % са подкрепили Фандъкова. За съпоставяне, на първия тур тя е получила малко над 4 200 гласа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В някои от секциите разликата в регистрираните гласове за двете е над 10 пъти. Така да вземем за пример в секция в 94-о СОУ в кв. " Христо Ботев " за Фандъкова са дали своят вот 507 души, а за Манолова – 47. В една от секциите в 75-о СОУ във " Факултета " пък съотношението в интерес на Фандъкова е 323:26.

Въпросът с купения ромски избор излезе още веднъж напред откакто след първия тур Манолова насочи вниманието към данните от протоколите на ЦИК. В петък, преди деня за размисъл, в изявление за bTV министър председателят Борисов разгласи, че ромските гласове, които ще се пуснат в неделя за Фандъкова, ще са купени от братя Галеви по поръчка на Мая Манолова.

Известните Пламен Галев и Ангел Христов (наричани Братя Галеви, без да са братя) напуснаха страната през 2012 година, при първото държавно управление на Борисов, откакто им беше произнесена дефинитивна присъда за проведена незаконна група за рекет и изнудвания. Оттогава са оповестени и за интернационално търсене. По мотив изказванията на премиера в правото си на отговор в същата телевизия Манолова сподели: Човекът, който пусна братя Галеви да избягат от правораздаването до момента в който беше министър председател, твърди, че те са били фактор в изборите ". Тя съобщи, че няма нищо общо с тях, само че те са работели с ГЕРБ, " тъй като имат общ генезис ".

Манолова разгласи още, че ще даде на съд премиера Борисов за предизборните му изявления, в това число за думите, че се е срещала с роми от софийското село Волуяк, с цел да прави с тях " уйдурма " - да гласоподават за нея, само че да споделят, че са дали своят вот за Фандъкова.

Данните от протоколите обаче демонстрират, че ромите всеобщо са дали своят вот за Фандъкова, а вечерта след втория тур министър председателят не повдигна още веднъж въпроса за ромските " уйдурми ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР