Вече застудя и започваме да се оглеждаме на пазара за

...
Вече застудя и започваме да се оглеждаме на пазара за
Коментари Харесай

Кога е най-добре да се сложи киселото зеле?

Вече застудя и започваме да се оглеждаме на пазара за зеле - може ли зима без кисело зеле?

Дали обаче знаете една от главните " тънкости " на киселото зеле, а точно - по кое време ТОЧНО би трябвало да го сложите да шупва в бидона? По въпроса съществуват редица отзиви - някои го вършат в края на октомври, а други при започване на втората седмица на ноември. Но нашите баби са знаели по какъв начин да дефинират с точност най-подходящия ден за слагането на киселото зеле, пише .

Приготвянето на кисело зеле би трябвало да стартира след празника Покров на Пресвета Богородица.

Това се дължи на обстоятелството, че наличието на захар в зелето доближава оптимално равнище след рухването на първата слана. А ферментацията на захарта води до формиране на млечна киселина, което е в основата на самия развой за ферментиране на зелето.

Добре е да изберете зелки от късни сортове. Зелето не би трябвало да се замразява, в противоположен случай ще се окаже меко. Колкото по-светъл е цветът на зелевите листа, толкоз повече захар съдържат те.

Бабите съблюдават и още едно предписание при слагането на киселото зеле - етапа на луната. Туршията ферментира най-добре, единствено в случай че се подготви на растящата луна, в идеалния случай на 5-ия или 6-ия ден след новолунието. Зелето, ферментирало през тези дни, ще бъде сочно и хрупкаво.

Тази година празникът Покров Богородичен се пада на 14 октомври, а Новолуние на 25 октомври. Това значи, че киселото зеле е най-добре да се постави на 30-31 октомври.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР