Вече свикнахме да виждаме Бойко Борисов и Зоран Заев да

...
Вече свикнахме да виждаме Бойко Борисов и Зоран Заев да
Коментари Харесай

Иван Николов: Добросъседството. Кой пречи?

Вече свикнахме да виждаме Бойко Борисов и Зоран Заев да се прегръщат приятелски. Вече сме сигурни, че те и двамата откровено желаят наследените открити въпроси сред нашите две страни от ден на ден да се стапят, само че действителността е по-друга.

Една дребна част от македонското общество, направила кариера и спечелила въздействие посредством угодническо обслужване на подправените духовни, национални и морални полезности, натрапени със мощ след 1944 година, тероризира останалите жители, като саботират всяка проверка на предишното. Тези хора управляват и медиите. Поразгърнете излизащите в Скопие вестници и списания, погледайте предаванията по локалните малките екрани, надникнете в множеството уеб сайтове и ще попаднете на заглавия като следните: ”Ни Гоце Делчев не е веке наш, за пусти пари им го дадовме на Бугарите ”, ”Жртвуванье на националната историjа за сметка на добрососедството ”, ”Утопиjaта „ зближуванье истории ”, ”Мицковски: ”Доколку Пендаровски сака средба со мене, прво да се извини за неговата изjавa за Гоце Делчев ” и така нататък

Нека се върнем и към позицията на президента Стево Пендаровски, изразена в изявлението му на 21 юни 2019 година в предаването „ 360 степени ” на телевизия „ Алсат ”, излъчваща и на албански език! Тогава той изрази мнение, доближаващо се до Гоцевото схващане за народен случай. И какво последва? Взрив от рецензии по негов адрес.

На следващата, седма среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, състояла се на 12 и 13 септември 2019 година в София съпредседателят от македонска страна проф. Драги Георгиев съобщи, че „ не на всяка среща може да има прогрес, само че задачата на Македония е да бъде реализиран компромис. ”

Какво значи това?

Това значи България да стартира да фалшифицира личната си история. Това значи, че проф. Драги Георгиев няма сили за опозиция и се преценява с манталитета на фанатизираните бранители на титовизма, негови сътрудници, които възприемат обективния прочит на историята, като смъртна опасност за личния си „ креативен ” живот и публичен „ ореол ”. Ако проф. Драги Георгиев има достолепието на академик, той е задължен да отхвърли контрола на склеротизиралите мозъци над себе си. Той е задължен да направи и още нещо. Например: да седне и още веднъж да поразгърне протоколите от трите езикови комисии в Македония, да прегледа и правосъдното дело, посредством което Блаже Конески вкарва в пандиза, с цел да унищожи най-авторитетния лингвист в първата езикова комисия – Георги Киселинов? Да се запита, за какво беше изработен този безчовечен акт и да си отговори с достолепието на същински академик и човек.

На македонския публичен, политически, интелектуален и стопански хайлайф му следва тежко, само че наложително тестване. Всички тези люде би трябвало да разтворят досиетата със правосъдните процеси след 1944 година и да преброят какъв брой са смъртните присъди, издадени от прокурорите Димитър Митрев и Лазар Мойсов, и в името на какво са лишени от живота си хиляди почтени македонци? Добре е да проучат в детайли правосъдните каузи на тримата доктори – Васил Иванов, Коста Тренчев и Константин Терзиев, да прочетат и текста на Меморандума, който от името на Нелегалната организация „ Илинден 1903 ”. през 1946 година изпращат Хрисимов-Чулев-Златарев до външните министри на Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Англия и Франция. Да се срещнат с цялостната технология за „ пречистване ” на македонското общество от всички, които се определяха „ како бугари ” и бяха за самостойна Македония. Нека всички те да си създадат труд и прочетат и плана на младия политик Петър Богойески „ Македонска идея ”, получил публично притежание напълно неотдавна! Едва по-късно да седнат и да попитат себе си, какво е общото сред Гоце, Даме, Сарафов, Яворов – от една страна и Колишевски, Видое Смилевски, Страхил Гигов, Цветко Узуновски -Абаз – от друга? Първите се бореха за самостоятелна Македония, а вторите за сърбокомунистическа Югославия с пренаписана македонска история, в която Гоце и Даме са „ единомишленици ” с пратениците на Тито в Македония Темпо, Радосавлевич и Перо Чубрилович и със основателите на злокобната ОЗНА – Тодор Чушкар и Мият Миятович.

На македонското общество му следва неизбежно сложен, само че възстановителен диалог за близкото минало, за идеологемите и етногемите, налагани брутално в живота му…

районен съд Македония в НАТО и Европейски Съюз. Това е фантазия и на България. В името на общата цел ренгеновата фотография на югоминалото е наложителна, с цел да се сложи точната диагноза и реализира най-резултатното лекуване. /БГНЕС

————–

Иван Николов е публицист, журналист и издател. Той е основен редактор на списание “България-Македония ” и шеф на издателство „ Свети Климент Охридски “. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, създател на многочислени публикации и книги по тематиката. Текстът е написан особено за БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР