Вече седмици наред асеновградчани се вълнуват от темата за бездомните

...
Вече седмици наред асеновградчани се вълнуват от темата за бездомните
Коментари Харесай

Асеновградчани се заеха сами да се справят с бездомните кучета

Вече седмици наред асеновградчани се вълнуват от тематиката за бездомните кучета в града. Проблемният въпрос се разяснява и мненията не стихват, а в това време популацията на безстопанствените четириноги продължава да пораства. Заради това, жители се заеха сами да се оправят с казуса и популацията на животните в Асеновград.
Доброволци от квартал " Запад " започнаха да прибират в особено пригодени кафези безстопанствените четириноги. Със лични средства и непринуден труд те взеха решение да приберат животните и да ги заведат в клиника, където да бъдат кастрирани. Идеята срещна разнообразни отзиви, изразени в обществената мрежа. Но все пак, в идеята се включиха и доста други жители, които предложиха помощ.
След като две деца бяха нападнати от бездомни кучета единствено за седмица в Асеновград, асеновградчани взеха решение, че не могат повече да чакат дейностите на институциите и започнаха лични ограничения. Темата за набези на животните против хора в града провокира голяма полемика. На вниманието на жителите се предложиха анкети, в които като отговор се посочваше евтаназия. Хората показаха и мнение, че е време в Закона за отбрана на животните да се направи смяна, в Асеновград да се построи кучешки подслон.  Друга поета самодейност бе да бъдат направени и събрани фотоси на всички бездомни кучета, които не са маркирани, с концепцията материалите да се изпратят в Зооветеринарен комплекс-Пловдив, откъдето да ги приберат и да ги кастрират.
Дали дългите полемики обаче останаха единствено като мнения под постове във Фейсбук, или ще се подхващат действителни ограничения те да станат притежание на управниците, не излиза наяве към този момент.
Казусът за бездомните кучета в Асеновград породи концепцията в Градска библиотека " Паисий Хилендарски " по време на безплатната самодейност за деца " Ваканция в библиотеката " да бъде прегледан въпросът с обгрижването на едно домашно куче. Пред малчуганите лекция изнесе Борислав Димитров - експерт в развъждането на четириногите и притежател на питбул. Той срещна дребните асеновградчанчета с 10 типа кучешки породи, рискови за фамилията и за децата, след което той насочи препоръки за вярното развъждане на куче. Децата гледаха и слушаха с интерес, а някои даже споделиха по какъв начин те самите се грижат за домашния си любим. Те също споделиха истории с кучета от нежния си житейски опит.

" Всяко едно кученце, което е обгрижвано с обич, ще ви се отплати като най-верен другар и бранител ", стартира презентацията си Борислав. Той бе категориччен, че другите породи и величина на животното не дефинират това, дали то е рисково, макар решението на държавната власт намордници да се поставят на кучета с тегло над 5 кг. Борислав изясни на децата от Асеновград, че за всяка една порода би трябвало да има образование. И кучетата не се раждат неприятни, само че при неправилна социализация, грижа и дресировка, по отношение на хора и други кучета, те могат станат нападателни и да се стигне до произшествия. Сред препоръките на експерта е хората да се отнасят деликатно към четириногите, като не трябва ненадейно да излизат пред тях.
" Можем да предизвикаме експанзия даже у малко куче, поради държанието си. Всяко четириного може да ухапе някого, в случай че усети опасност от него. Например, татко играе с детето си в парка. Подхвърляйки го нагоре в играта, куче от дребна порода се спуска и го ухапва по крайници. Тогава всички ще кажат, че животното е зло. Не! Всъщност то го прави, за да отбрани детето. Често ние не разбираме тази реакция на кучето и в множеството случаи ще му се скараме. Но в съответния миг то следва да получи поздравления, а даже и премия (храна в разнообразни размери и форма, която се употребява много сполучливо и при дресировката на кучето) ", изясни експертът.

Той добави, че в случай че едно куче е било измъчвано или удряно от хора, също може да прояви експанзия против други инцидентни минувачи. " Няколко пъти до момента в който разхождах своя домакински любим, бях атакуван от бездомни кучета. Доста дълго време се чудех за какво тези животни демонстрира експанзия. Докато преди няколко дни не видях по какъв начин едно дете хвърля камъни по същото това куче, а след това го удря. По този метод то провокира експанзията у него ", уточни образец от своя живот Борислав. И посочи, че кучетата са териториални животни, т.е. те алегорично си завоюват територия, като взема решение че тя е тяхна и би трябвало да я пазят. Ето за какво, в случай че човек премине границите на тази въображаема зона вероятността да бъде атакуван е огромна, даже да желае да му направи положително.
В умозаключение експертът сподели на децата, присъстващи в библиотеката в Асеновград, че откакто разходят четириного ти на открито е редно да почистват след него . И приключи с поговорката, че " кучетата са ангели, изпратени на земята, с цел да ни оказват помощ и да ни демонстрират по какъв начин би трябвало да живеем ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР