Вече няма да е достатъчно да се строят по-екологични сгради,

...
Вече няма да е достатъчно да се строят по-екологични сгради,
Коментари Харесай

Къде се корени проблемът с енергийната ефективност на сградите у нас

Вече няма да е задоволително да се строят по-екологични здания, а към този момент съществуващите също би трябвало да бъдат актуализирани. Темповете за саниране на остарели здания в Европейския съюз е доста под очакванията  - едвам 1 % и 1.5 % всяка година, само че с цел да се реализира енергийният преход процентът би трябвало да е най-малко три пъти по-висок.

Европейският парламент поддържа Директивата за енергийните характерности на постройките. Това е същинска смяна за притежателите на парцели, което значи, че всяка постройка би трябвало да бъде реновирана най-късно до 2033 година, без значение дали е социална или частна, жилищна или нежилищна, отдадена чартърен или не.

Водещият докладчик,  евродепутатът от групата на Зелените Кирън Къф  съобщи в Екологичен потенциал, че гласът „ за “ директивата е опция да бъдат подкрепени по-ниските сметки за сила, битката с енергийната беднотия и основаването на хиляди висококачествени работни места в цяла Европа:

“Сградите способстват за 36 % от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз, а съвсем три от всеки четири здания са енергийно неефективни, тъй че оправянето със постройките е значима стъпка за реализиране на индиферентност във връзка с климата до 2050 година Директивата за енергийни характерности на постройките ще модернизира сградния фонд на Европа, като дефинира по този начин наречените " минимални стандарти за енергийните характерности “, които изискват постройките, които губят най-вече сила, последователно да бъдат обновявани. Те би трябвало да подсигуряват, че техните национални проекти за саниране на здания са задоволително финансирани и за тази цел би трябвало да черпят от фондовете на Европейски Съюз. Тази финансова поддръжка би трябвало да даде приоритет на уязвимите семейства. В тяхна поддръжка са включени ограничения за финансиране и осведомителни услуги като обслужване на едно гише и обществени гаранции “.
 Министерство на регионалното развитие Министерство на регионалното развитие
Един от най-спорните текстове, а точно възбраната за продажба на нови котли на изкопаеми горива, не е част към този момент от Директивата за енергийните характерности на постройките , само че от страните членки ще се изисква да формулират тактики за унищожаване на изкопаеми горива от отоплението като част от националните проекти за възобновяване на постройките, с цел да реализиран своите климатични цели до 2040 година с пътна карта за трансформиране на националния сграден фонд в здания с нулеви излъчвания до 2050 година.

Европейската комисия вижда отоплението с термопомпи като най-хубавият вид, а електрификацията като пътят, който Европа би трябвало да извърви във връзка с декарбонизацията на топлинния бранш.  Повечето разбори в промишлеността сочат, че електрическите термопомпи ще образуват основата на бъдещата отоплителна система в Европа, само че делът на конфигурираните термопомпи в Европейски Съюз към момента е дребен, спрямо решенията за изкопаемите горива и цената към момента е извънредно висока, спрямо приложенията на въглища, петрол и природен газ.

В България също постепенно навлиза инсталирането на термопомпи, въпреки и висока обаче, инвестицията се връща бързо на семействата, подчертава  Цветелина Ле – притежател на профилирана компания в София, която слага термопомпи.

“Има интерес от няколко години по-активно. Първо, тъй като няколко компании пуснаха термопомпи по-нисък клас и са малко по-достъпни. Те са доста ефикасни, само че за по-големи жилища. Тъй като инвестицията е огромна, да вземем за пример едно двустайно жилище, вложението може да стигне до 20 хиляди лв., според от желанието на клиента – какво да се инсталира към термопомпата и по какъв метод, дали ще е с подово отопление, дали ще е с климатици, дали ще е с радиатори, дали ще има бойлер към нея. Предимно термопомпи се инсталират в къщи, там инвестицията си заслужава. “

Електрическата термопомпа обаче няма да работи дейно в постройка, която не е добре изолирана:

“Ако дограмата е неприятна, в случай че апартаментът е външен, прохладен, в случай че прилежащите жилища не се отопляват, ще има топлозагуби. “


Директивата за енергийните характерности на постройките дава изключителна еластичност на страните-членки на Европейски Съюз, включително и България, да дефинират стандартите, само че ще изисква от тях да приготвят Национални проекти за деяние до 2025 година. Така цялата отговорност за осъществяването на новите правила ще падне върху държавните управления – те ще дефинират кои здания са с най-ниски енергийни характерности и кои да бъдат предпочитано актуализирани.

Актуализираната Директива за енергийните характерности сварва  страната ни в комплицирана обстановка: след края на програмата за безплатното саниране, с взрив на тъжби поради отхвърлени планове за 100-процентово грантово финансиране, всеобщо неодобрение измежду жители и локална власт.  Например, граждани  в Сливен се редяха повече от 24 часа на опашка , с цел да се доберат до последната опция за гратис саниране: 

" От неделя от 3 часа има лист ", " от 5 часа съм на опашката ", " 32 номер съм, имам вяра ", " уповавам се да се случат нещата, по тази причина съм тук ", " би трябвало да си спазят обещанието ", " разочарованието е огромно ".
А други жители с подадени документи още чакат, като  в Габрово :

“Хубаво е да се санира, блокът да придобие различен тип. Отвънка към този момент се лющи, пада мазилка, поостаряло към този момент. И дограмата, стълбището, покрива го правихме, но кръпки – и той е за възобновяване. “

“Много позитивни неща има в санирането, а пък би трябвало да се напрегнем. “

Недоволството не е изненада, поради големия интерес към програмата – над 3000 подадени оферти за над 4 милиарда лева В същото време бяха утвърдени едвам 756 многофамилни жилищни здания за малко над 1.1. млрд.лв.

Редица кметове, както на огромни, по този начин и на дребни общини, изпратиха протестни писма до районното министерство, в които показват подозрения в истинността на енергийните обследвания и виждат финансов дисбаланс сред общините. Кметът на община Стралджа Атанас Киров даже разгласи, че ще търси решение на проблема със санирането на жилищни блокове в съда:



“Попарени сме, крещя, тук ще вземем толкоз точки, считаме и мислим, че има максимален късмет. В един миг се оказа, че не взимаме нищо, а пък другите, които изобщо не чакахме да вземат, взеха. И това не мога да го схвана, ще се обърнем към съда. “

Кметът на друга община – Болярово, Христо Христов, в която нито едно утвърдено предложение за саниране няма, също е неудовлетворен:

“Има сходни на нашата община, получиха няколко блока, а някои нито един. Според мен оценката е субективна и може би е въпрос на лобизъм или някоя друга активност, която е свършена. “

В момента към този момент има ново набиране на планове за енергийно възобновяване, само че към този момент с 20 % финансово присъединяване на живеещите в блока. За новите планове със съфинансиране са обезпечени 256 млн. лв. по Плана за възобновяване и резистентност. Кандидатите обаче не са доста и Министерство на регионалното развитие към този момент повторно удължава периода за подаване на планове.

На фона на тази напрегната картина какви са вероятностите пред България с плануваните стандарти?

Новите условия по обновената инструкция за минимални стандарти за енергийните характерности няма да съставляват проблем за нежилищните здания и за новопостроените здания, където темповете на строителство са доста дейни и пазарът бързо ще отговори на новите условията, смята  Цвета Наньова – специалист по енергийна успеваемост. В изявление за БНР тя регистрира, че казусът се корени в съществуващия частен жилищен фонд , който у нас е 97 %, като 93 % от него не дава отговор на актуалните условия за енергийна успеваемост:

Одобриха санирането на нови блокове в София

“Основният проблем си остава съществуващият жилищен фонд. Лоша смешка изигра програмата за възобновяване на многофамилни жилищни здания със 100-те % грант, доколкото притежателите привикнаха с мисълта, че задължението за обновяване  не е на тях като притежатели, а на страната, на общината, на обществените институции и за жалост, мъчно ще бъде към този момент връщането в по-нормалната процедура страната да подкрепя и то най-много тези, които в действителност не могат, с цел да могат да се случи възобновяване в по-широки мащаби. Защото, съгласете се, няма доста логичност за това целокупните данъкоплатци, българи и европейци, да заплащат обновяването на 100 % на една доста дребна група щастливци. Видяхме какво беше разочарованието и какви са към момента страстите около кандидатстването за безплатното саниране. Но в бъдеще ще се приложат тези подходи по новата инструкция, точно финансова поддръжка най-много за тези, които фактически не могат сами да го създадат, за енергийно бедните, с цел да могат да обезпечат самоучастие, като в тази инструкция се подчертава върху енергийната беднотия. Ние знаем, че у нас неотдавна беше призната дефиницията за енергийна беднотия, само че за жалост, тази формулировка за момента е единствено на хартия. Друга значима тенденция на политиките, които се чака занапред да развие българското държавно управление, е обслужване на едно гише, т.е. жителите да получат професионална помощ за сметка на публичния  запас, с цел да могат да създадат организацията. “

Какви са, обаче, главните пропуски на страната в осъществяване на стандартите на енергийна успеваемост:

“Ние нямаме, за жалост, непрекъснато настояща стратегия за възобновяване на жилищния сграден фонд. Имаме периодически начинания със 100 % финансиране на този фонд, като до момента за последните 10 години с обществения запас, който постоянно е стеснен, са актуализирани едвам 4 % от съществуващия сграден фонд. Има нужда да има една непрекъснато настояща стратегия, с непрекъсната поддръжка от обществения запас - това е фокусът, тъй като не е належащо да ги убеждаваме хората. Те от дълго време са разбрали, че най-евтината сила е спестената сила. Затова свидетелства и статистиката от последното броене – единствено за последните 10 години в България над 50 % от притежателите са сменили дограмата си с енергоефективна. “

Какви проблеми се разкриват пред страната ни на фона на условията за дейна политика в посока енергийна успеваемост?

“Ще стане ужасно с осъществяването на всичките тези стратегии, тъй като Планът за възобновяване и резистентност трябваше да се извършва в интервала 2021-2026  - за пет години. Всичко се струпва и цялостното осъществяване на стратегиите по Плана за възобновяване и резистентност ще би трябвало да бъде изпълнено в границите на година и половина, най-много две. Има редом с това инвестиция над 1 милиарда лв. за общински планове, които са също със период на осъществяване до 2026 година. Строителният бранш е изказвал огромни терзания за неналичието на фрагменти, тъй че мъчно ще влязат в нужните срокове  за осъществяване и както знаем, най-вероятно ще е за сметка за качеството. Енергийните инспектори, които са стеснен брой компании, бяха сложени в същата обстановка. За три месеца те трябваше да създадат 3 хиляди обследвания – освен за жилищни здания, редом от това течаха и другите стратегии за обществените здания. И явно, когато има такова бързане, се получават и повече неточности, само че в случай че имаме подобен проект и се знаят, както източниците на финансиране, по този начин и времето, в което ще се развиват тези стратегии, нещата биха били усъвършенствани. Това ще даде опция за основаване на по-качествени фрагменти в капиталовия развой, когато има някаква прогнозируемост най-малко в границите на някакви 5-10 години напред. “
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР