Вече никой няма да има право да ви иска ЕГН-то

...
Вече никой няма да има право да ви иска ЕГН-то
Коментари Харесай

Огромна промяна за всеки българин. Никой вече няма право да ви иска ЕГН-то и да снима личната ви карта

Вече никой няма да има право да ви желае ЕГН-то или да преснима персоналната ви карта, било то компания или държавна институция.

Това излиза наяве от новите промени в Закона за отбрана на персоналните данни.

На Портала за публични съвещания са публикувани предложенията за промени на Закона за персоналните данни (ЗИД на ЗЗЛД), претекстовете към тях, оценката за влияние и съпътстващото ги мнение от Администрацията на Министерския съвет, написа legalworld.bg. 

Целите на законопроекта са ориентирани към обезпечаване на ефикасното използване на Общия правилник по отношение на отбраната на данните и осъществяване на отговорностите на Република България като страна членка на Европейски Съюз по отношение на въвеждане в националното законодателство на законодателен акт (директива) на Европейски Съюз, с който се дефинират особените правила във връзка със отбраната на физическите лица във връзка с обработването на персонални данни от способените органи за задачите на предотвратяването, следствието, разкриването или наказателното гонене на закононарушения или осъществяването на санкции, в това число предпазването от закани за публичния ред и сигурност и тяхното попречване, мотивират се създателите на предложенията.

От текста на законопроекта излиза наяве, че назначението на длъжностно лице по отбрана на персоналните данни ще e наложително, в случай че се обработват персонални данни на над 10 000 физически лица.  " Длъжностното лице по отбрана на данните може да извършва дилемите си по трудово или служебно правно отношение, включително по вътрешно съвместителство, или въз основа на контракт за услуги. Администраторът и обработващият не могат да съвместяват и функционалностите на длъжностно лице по отбрана на данните ", гласи член 25б, т. 3 на ЗИД на ЗЗЛД. С промените се предлага и доста увеличение на пълномощията на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД). 

Някои от националните законодателни решения, препоръчани в ЗИД ЗЗЛД, са следните: 

Актуализиран понятиен уред: Регламентът доста уголемява досегашния понятиен уред в региона на отбраната на персоналните данни. С предлаганите законодателни промени се актуализира употребяваната терминология в сходство Регламент 2016/679 и Директива 2016/680. 

Длъжностно лице по отбрана на персоналните данни: Администраторите и обработващите следва наложително да дефинират длъжностното лице по отбрана на персоналните данни (ДЛЗЛД) в трите хипотези по член 37, параграф 1 от Общия правилник (публичен орган или орган на локално самоуправление; редовно и огромно наблюдаване на субектите на данните; огромно култивиране на специфични (чувствителни) персонални данни. В допълнение, със ЗИДЗЗЛД се предлага наложително установяване на длъжностно лице по отбрана на данните и при положение, че се обработват персонални данни на над 10 000 физически лица.            

Регистрация на админи: От 25 май 2018 година отпада задължението за регистрация на админите на персонални данни в КЗЛД. Това събитие е регистрирано в плана на законови промени и допълнения, като е препоръчана анулацията на досегашните текстове, уреждащи наложителната регистрация като админ на персонални данни. 


Особени обстановки на култивиране на персонални данни: законопроектът предлага по- детайлна наредба на обособени групи публични връзки, като упражняването на правото на независимост на изложение и информация, в това число за журналистически цели и за задачите на академичното, художественото или литературното изразяване; култивиране на персонални данни в подтекста на трудови/служебни правоотношения; законова наредба в специфични закони на обществения достъп до ЕГН; изключване на данните на умряли лица, от кръга на персоналните данни. 


Административни наказания на обществени органи: не се планува разграничаване в санкционния режим при нарушаване на разпоредбите за отбрана на персоналните данни сред обществени и частни админи. 


Подзаконова уредба: с оглед огромното многообразие на материята, уредена с Общия правилник, респективно със ЗЗЛД, в препоръчаните промени е планувана законодателна делегация за приемане на подзаконови актове, като разпоредба в региона на узаконяването, както и ненормативни документи, като да вземем за пример минималните условия при систематично огромно видеонаблюдение на обществено налични зони, както и във връзка с автоматизираното взимане на самостоятелни решения, в това число профилиране. 
За разлика от досегашната уредба, със законопроекта се унифицират наредбите за отбрана на персоналните данни на национално равнище и при интернационалния продан в региона на полицейското и правосъдното съдействие по наказателноправни въпроси. По този метод се обезпечава хомогенно и високо равнище на отбрана на персоналните 
данни, и улеснение на обмена на информация с способените органи на другите страни членки на Европейски Съюз, което има решаващо значение за ефикасното реализиране на това съдействие. 

В законопроекта са написани подробни дефиниции на основните понятия в региона на персоналните данни, правилата, свързани с обработването на персонални данни, пълномощията на админа и обработващия данните, изискванията за култивиране на специфични категории персонални данни, изискванията за трансграничния продан на данни, както на равнище Европейски Съюз, по този начин и с трети страни или интернационалните организации, правата на субекта на данни и средствата за правна отбрана на наранено лице, ограниченията за сигурност на персоналните данни и др. 

В сходство с условията на член 19, алинея 2 по отношение на член 20, алинея 2 от Закона за нормативните актове е осъществена частична предварителна оценка на въздействието на плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни. 

В сходство с член 26, алинея 2 и 4 от Закона за нормативните актове по законопроекта са извършени публични съвещания с жителите и юридическите лица, като срокът за оферти и мнения е понижен на 14 дни, поради събитието, че наближава крайният период за транспониране на Директива 2016/680/ЕС. 

Часове по-рано ръководителят на КЗЛД Венцислав Караджов разкритикува Министерство на вътрешните работи, че не е разгласило нужните законодателни промени в ЗЗЛД. България е неподготвена за новия еврорегламент, коментира Караджов пред БНР. Ако бързо не се придвижат тези промени от Министерство на вътрешните работи към Народното събрание, България ще се окаже безусловно неподготвена за въвеждането на европейския правилник, изрази терзанията си Караджов. " Има такива терзания. Чисто механически се колебая, че времето би ни стигнало за общественото разискване на закона, приемането му от Министерски съвет и разискването му на първо и второ четене в Народно събрание. Минималният период за това би трябвало да е два месеца. Надявам се да се придвижи бързо тази процедура ", разяснява още ръководителят на КЗЛД. Той посочи, че на 25 май обществено ще бъде оповестено влизането в действие на новите правила по отбрана на данните. Тогава ще бъде оповестена и готовността на всяка страна – членка да отговори на новите условия, което значи и признато законодателство във всяка държава-членка, в допълнение към регламента, който изисква такива дейности от страна на страните от Европейски Съюз.

Срокът за публични съвещания на ЗИД на ЗЗЛД е 14 май 2018 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР