Вече месеци наред няма реални действия и отговор от страна

...
Вече месеци наред няма реални действия и отговор от страна
Коментари Харесай

Защо се бави обявяването на първия български киносалон за паметник на културата?

Вече месеци наред няма действителни дейности и отговор от страна на Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание на предлагането на огромна група интелектуалци и кинодейци забележителната, само че намираща се от години в бедствено състояние постройка на „ Модерен театър” /кино „ Цанко Церковски”/ - недвижима културна полезност, да бъде прекатегоризирана от „ местно” в „ национално значение”, сигнализират от гражданско съдружие „ Кинопамет ".
Промяната на статута на постройката на „ Модерен спектакъл “, където през 1915 година се е състояла премиерата на първия български игрален филм „ Българан е галант “ на родоначалника на българското кино – Васил Гендов, следва да се извърши по чл.58, ал.4 от Закона за културното завещание. Към днешна дата някогашният „ Модерен театър” е недвижима културна полезност с категория „ локално значение “ и е в листата на архитектурните и историческите монументи на културата в София от интервала 1880 - 1944 година [ДВ.бр.40/1978 г.], напомнят от сдружението.
За страдание притежателите на неповторимата постройка в жанр виенски сецесион на бул. “Княгиня Мария Луиза “№ 26, издигната през 1907 година по проектите на арх. Димитър Начев, не поставят грижи за поддръжката й, а в следствие от това олющената й алена фасада се рони и мазилката пада на едри части, създавайки сериозна заплаха и риск за преминаващите по тротоара жители, означават от съдружие „ Кинопамет ".
Смяната на статута на „ Модерен театър” от категорията монумент на културата с локално значение - в монумент с национално значение, също по този начин ще защищити, ще избави постройката на първото българско кино у нас и от евентуалната опция тя да бъде изтърбушена и превърната в хипермаркет без паркоместа по образеца на протичащото се със столичното кино „ Европа палас” на ул. „ Алабин” 35, акцентират от неправителствената организация.
Горчивата истина е, че емблематичната за българската просвета постройка на кино „ Модерен спектакъл “, която е и една от най-красивите в столицата ни, от години продължава да бъде занемарена, необитаема и да се разрушава, макар че съгласно закона притежателите на монументи на културата са длъжни да се грижат за положителното им положение. Аварийното и извънредно рисково положение на знаковата постройка постанова министър Боил Банов на съображение чл.12, ал.4, т.2 от Закона за културното завещание в най-кратки периоди да предложи с решение на Министерски съвет сегашният притежател на „ Модерен спектакъл “ да бъде заплатен с равносилен парцел – частна държавна благосъстоятелност, или с право на градеж върху парцели - частна държавна благосъстоятелност, безапелационни са в съдружие „ Кинопамет ". По нататъшното стопанисване и ръководство на парцела на бул. “Княгиня Мария Луиза “№ 26 е редно да бъде предоставено на Изпълнителна организация „ Национален кино център “ или на Българска национална филмотека, а средствата за реституция и реновиране на по този начин значимата за историята на българското кино и българската нематериалност постройка, в която се е намирало и първото у нас звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников, могат да бъдат обезпечени по европейски стратегии, акцентират от гражданското съдружие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР