Вече измина първият месец от новата година, започнала с много

...
Вече измина първият месец от новата година, започнала с много
Коментари Харесай

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Вече измина първият месец от новата година, почнала с доста обещания, очаквания и цели за идните 12. Ако към момента ви държат ентусиазмът и свежото чувство на всяко ново начало – отлично. Но за множеството от нас е реалност, че до началото на февруари някак последователно са почнали да ни напущат мотивацията и хъсът да изпълним всички тези вълнуващи неща, които с боязън сме си набелязали в края на остарялата и началото на новата година.

Ако и вие изпитвате спад в желанието си да работите по задачите си или даже не сте си набелязали такива, тук ще споделя потребна информация и на практика насоки, свързани с целеполагането.

Не знам дали сте попадали на концепцията, че третият понеделник на януари е считан за най-депресивният ден от годината. Факторите, които способстват за това мнение, са следните:
Усещаме финансовите последици от несъразмерното харчене по време на коледните празници.Чувстваме монотонността на всекидневието по-силно. Очакването и веселието на празничните дни е отминало, а пролетта е към момента надалеч.Студено време, къси дни и дълги нощи, физическа и умствена отмалялост от продължителната липса на задоволително слънчева светлина.
Но може би най-голямо въздействие за потиснатото ни въодушевление има фактът, че новогодишните цели стартират да ни се изплъзват и усещаме, че се проваляме. Виждали сме занимателни постове в обществените мрежи по какъв начин фитнесите са претъпкани на 2-ри януари, а до 31-ви са останали единствено нормалните гости. Макар и смешно, това е истината за доста от нас, даже желанията ни да не са свързани със здравето и положителната форма.

Какво да създадем тогава, с цел да поддържаме мотивацията и тонуса си и те от своя страна да ни приближат към стремежите ни?

Първо, в случай че желаете да си поставите цел, доста е значимо тя да е вярно дефинирана. В коучинг практиката, както и в доста други области, се е наложил методът за целеполагане SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-Bound). В директен превод значи „ интелигентен “ и акронимът на британски е формиран от критериите за добре формирана цел: Специфична, Измерима, Постижима, Уместна и Времево насочена . Ето един образец за една и съща цел, изразена неразбираемо и незадълбочено, и същото желание, формирано по критериите на SMART:
Искам да отслабна до лятото.Искам да смъква 5 кг от актуалното ми тегло от януари до края на май посредством здравословно спортуване и понижен калориен банкет.
Втората дефиниция е доста по-ясна, използвана и мотивираща от първата. Също по този начин тя разрешава напредъкът да бъде измерен, има краен период и е използвана, без да оказва прекомерно огромен напън върху душeвността и физиката на човек. А в този момент е ваш ред да пробвате и запишете една или няколко ваши цели посредством този способ.

След като сме решили кои са желанията ни за 2023-та и сме ги изразили посредством SMART, идната значима стъпка е да си изясним каква е разликата сред три понятия. Те постоянно се употребяват като взаимозаменяеми, само че в действителност са напълно разнообразни неща: фантазии , цели и задания .

Мечтата е нещо огромно и красиво, което ни кара да горим. Представлява голямо предпочитание, визия за живота ни, преломен миг от житейския ни път, нещо, за които бленуваме от деца или желаем от доста дълго време. Примери за фантазии могат да бъдат околосветско пътешестване, срещата с любовта на живота ни, личен бизнес, сполучлива кариера в дадена сфера, семейство, личен дом, мечтаната от нас фигура, сполучливо приключено обучение или подготовка, финансова самостоятелност.

Целите са тези, които вършат фантазията осъществима. Без тях фантазията си остава бегла концепция и недостижима фантазия. Както загатнах, единствено посредством слагането на съответни, реалистични и лимитирани във времето цели ние можем последователно да се доближим до фантазията си и един прелестен ден – да я реализираме.

Задачите са не толкоз вдъхновяващи, от време на време даже скучни и неприятни за осъществяване действия, които ни придвижват малко по малко към задачата. Задачите са съставните елементи на задачата и без тях тя също ще наподобява непреодолима и сложна. Но с помощта на тези постоянни и решителни дейности първо осъществявате задачите си, а по-късно сбъдвате и фантазиите си.

Ето и един образец: нашата фантазия е да отидем на околосветско странствуване. Започваме да написваме цели, които да ни оказват помощ за реализирането й, като да съберем пари, да си уговорим отпуска и да организираме превоз. Задачи ще бъдат да създадем лист кои тъкмо страни желаеме да посетим, да проучим превоза, визите и финансите, които ще са ни нужни, да намерим сътрудник или да узнаем преимуществата и рисковете да пътуваме сами, да си изкараме паспорт (ако е изтекъл), да подадем молба за отпуск, да спестяваме всеки месец или пък да си потърсим спомагателен източник на приход.

За да не изпускаме курса на протичащото се, също по този начин предлагам с изключение на записването на годишни цели при започване на всяка година, да си изготвяме месечни и седмични цели. Те могат да бъдат и по-скоро задания. Веднъж седмично или месечно преглеждайте до каква степен сте стигнали и правете нужните корекции, в случай че виждате, че няма да съумеете с всичко. Сега се пробвайте да напишете няколко седмични и месечни цели на годишните ви планове.

Трите стълба за сполучлива работа върху задачите
Мотивация – доста се е изговорило за нея и съм сигурна, че сте осведомени какво предствлява тя. Най-общо казано, това е ентусиазмът да направиш нещо, смисълът, който те кара да свършиш това нещо. Мотивацията е гориво, което би трябвало да се долива и разпалва, тъй като другояче угасва или ни посещава на приливи и отливи. Добре е да намерите дейностите и срещите, които ви въодушевяват, и да се зареждате постоянно от тях. Дисциплина – когато мотивацията секне, дисциплината в никакъв случай няма да ви съобщи. Тя е тази, която ви бута да спортувате, когато на открито е тъмно, студено и ви се спи. Самодисциплината е едно от най-силните качества на сполучливите хора с пълностоен метод на живот. Всеки е кадърен да усъвършенства това си качество - колкото повече го прилагате, толкоз по-лесно става с практиката. Организираност – всеки познава най-малко един човек, който се оправя ослепително с разнородните пластове на живота си и като че ли жонглира сред тях с лекост. Чак се чудим по какъв начин и ние, и те имаме идентични 24 часа в денонощието, като те насмогват на всичко и не просто бутат някакси всекидневието, а го живеят същински. Отличителна линия на тези хора е високата организираност. Макар да не предлагам да живеем по час и единствено да обелязваме тикчета в бележника си със задания за деня, вярното образуване на всекидневието е в огромна част и вярно образуване на живота. Затова и високоефективните персони са доста проведени. Кой е вашият най-силен дирек от изброените и кой желаете да развиете?
В умозаключение желая да обърна внимание на два стадия от цялата работа с задачите, за които се приказва малко или изцяло се подценяват. Това са стадиите на премерване на постигнатото и празнуване на триумфите. Точно по тази причина е належащо задачата да бъде измерима и времево насочена, с цел да можем да измерим напредъка. Какъв резултат сме постигнали след първия месец, а след втория? Правилно ли подхождаме или би трябвало да се приспособяваме и да създадем дребни промени, с цел да вземем поради непредвидени обрати или по-бавен ритъм на развиване? Определете подобаващия за вас интервал, през който ще преглеждате постигнатото и ще вършиме оценка и акомодация.

След постигането на заветната цел не забравяйте да отпразнувате триумфите си! Какво значи това? Може да бъде всичко от скачане, позвъняване и шерване на щастливите вести с околните, вечеря на открито, нова дреха, кафе и кроасан в някоя прелестна сладкарничка. Потупайте се по гърба (мисловно и физически), тъй като освен че постигнахте тази цел, а триумфът ви ще генерира още повече религия, непримиримост и мотивация за бъдещи фантазии и цели.

Ако публикацията ви е била потребна, споделете я, с цел да доближи до повече хора или оставете коментар.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР