Вече имаме доказателство, че способността, която е позволила на динозаврите

...
Вече имаме доказателство, че способността, която е позволила на динозаврите
Коментари Харесай

Перата са били ключови за възхода на динозаврите

Вече имаме доказателство, че способността, която е разрешила на динозаврите да надживеят предходните преобладаващи влечуги, е адаптирането към студа. Ако това е правилно, перата евентуално са били основна характерност за ранното им оцеляване. Може даже да са били основни.

 Microraptor gui holotype

Един клиент на Земята през късния триас може и да не обърне доста внимание на динозаврите, защото те са единствено едно семейство влечуги измежду доста други и надалеч не са най-голямото. Но въпреки всичко преди 202 милиона години се случва всеобщо изгубване на скотски типове, което отстранява по-голямата част от конкуренцията им; и скоро откакто завършва то, динозаврите към този момент са на всички места.

Смята се, че изгубването в края на триаса е породено от огромни вулканични изригвания в Централно-атлантическия магматичен регион, които изхвърлят парникови газове и нагряват планетата. И перата като изолационен детайл евентуално имат огромна заслуга за това.

През по-голямата част от ерата на господството на динозаврите светът е бил доста по-топъл от през днешния ден, с помощта на комбинацията от атмосфера, богата на въглероден диоксид, и разположение на континентите такова, че те получават по-малко слънчева светлина като множеството от нея се отразява назад в космоса. Това е оформило научната ни визия за тях.

Въпреки това, доктор Денис Кент от Колумбийския университет, и неговите съавтори означават, че множеството вкаменелости на динозаври от триаста, които имаме, идват от високи географски ширини, което допуска, че те в началото са били не изключително добре приспособени за екваториалните условия, в сравнение с нединозавърските типове като фитозаври и Lagerpetids.

 Smilosuchus-reconstructions-Jeff-Martz-600-px-tiny-Oct-2014-Tetrapod-Zoology

Два представителя на фитозаврите

Да си надалеч от екватора обаче не постоянно значи мраз. През по-голямата част от юрата и кредата температурите към момента са били относително топли в тези географски ширини през по-голямата част от годината. Нещо повече, проучването отбелязва: „ Късният триас и най-ранната юра се характеризират като едни от дребното моменти в историята на Земята, в които няма доказателства за полярни ледникови покривки. “

Това не значи, че в никакъв случай не е ставало студено. Изследването показва доказателства за камъни в басейна Джунгар в настоящия северозападен Китай, които наподобява са били пренесени до сегашните си локации дружно с ледени парчета.

„ Това демонстрира, че тези области са замръзвали постоянно, само че динозаврите са се справяли добре “, споделя Кент в изказване. Днес зимната ледена завивка на север от Арктическия кръг би нещо напълно естествена, само че фактът, че това се е случило по време на суперпарникова епоха, е по-неочакван.

Авторите приписват замръзването на аерозоли, изхвърлени в атмосферата от същите вулкани, които са доставили и въглеродния диоксид. Такива аерозоли отразяват входящата светлина и първоначално охлаждат планетата повече, в сравнение с съпътстващият CO2 я затопля. Те обаче имат доста по-кратък полуживот от CO2 и затова изригванията биха провокирали къси пристъпи на рискови студове, прекъсващи по-дълги интервали на топло.

„ Преходните, само че интензивни вулканични зими, свързани с солидни изригвания и намалени равнища на светлина, довеждат до всеобщо изгубване в края на триаса “, се споделя в документа. Всички междинни до огромни влечуги са изчезнали като се изключи динозаврите, които по-късно запълват празнината, тъкмо както бозайниците са създали 135 милиона години по-късно.

Авторите приписват адаптивността на динозаврите на тяхната изолираност – перата. Продължава дебатът дали всички динозаври са били оперени и в случай че не, кои не са, само че в случай че документът е верен, оперението е било необятно публикувано първоначално. Едва доста по-късно предците на птиците разкрили друга приложимост на зимните си палта.

„ Тежките зимни епизоди по време на вулканични изригвания може да са довели до минусови температури в тропиците, където наподобява става забележителна част от изгубването на огромни, голи, неоперени гръбначни животни “, споделя Кент. „ Докато нашите фини пернати другари, аклиматизирани към по-ниски температури в по-високи географски ширини, си се оправят добре. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР