Вече години наред една личност обикаля институции, общини и медии,

...
Вече години наред една личност обикаля институции, общини и медии,
Коментари Харесай

Фирма с нула лева оборот предлага проекти за милиарди евро


Вече години наред една персона обикаля институции, общини и медии, предлагайки разнообразни планове на стойност милиарди евро. Среща се с министри, кметове и регионални шефове. Той се казва инж. Румен Марков и е притежател на компанията „ Лардж инфрастръкчърс проджектс " ООД.

Проектите, които инж. Марков предлага, са изцяло невъзможни за реализация, само че все пак високопоставени политици, институции и медии постоянно ги одобряват съществено.

Кои са плановете на „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “?

Проект: Кремиковци 2

На 21 февруари 2016 година в изявление за влиятелен вестник инж. Румен Марков декларира, че до няколко години по южните скатове на Стара планина, в град Николаево в Старозагорска област, ще бъде издигнат голям супермодерен металургичен комбинат за обогатяване на руда, леене на чугун и стомана.

Според Марков инвестицията ще 3.1 милиарда евро. Проектът ще бъде осъществен от „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “. Тази информация, със заглавие  " Местят Кремиковци край град Николаево ", е публикувана из медиите. По тази тематика от Българско национално радио се свързват с тогавашния кмет на Николаево, Косьо Косев, който декларира, че няма публична информация за подобен план. Чувал за сходни планове, само че не знаел нищо съответно.

Мащаби на плана са забавни. Според инж. Румен Марков от „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “, той ще е по-голям от Кремиковци - с потенциал 200 милиона тона годишно. Рудата, с която ще работи комбината Кремиковци 2, щяла да се добива като още веднъж се разкрият  рудниците в Кремиковци, които са единствено на 15 км от центъра на София.

Според Румен Марков в Кремиковци ще се добиват по 8.5 милиона тона годишно в продължение на 30 години - над 250 млн. тона. За съпоставяне през цялото си битие МК Кремиковци е преработил 60 млн. тона  руда - по 3 млн. на година. Тоест Кремиковци 2 до Николаево ще бъде 3 пъти по-голям.

Проект: Егейско-балтийски кулоар

Проект: Егейско-балтийски кулоар

В същото изявление инж. Марков заявявя, че построяването на бъдещия металургичен комбинат Кремиковци 2 принудило „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “ да търси логистични разновидности за транспорт на големите товари руда, чугун, стомана и желязо. Това довело до създаване на най-големия, съгласно него, инфраструктурен план в цяла Европа – „ Aegean sea to Baltic sea Connection and Danube river “, както го назовава той. Този план е от 2019 година и щял да минава през 6 страни Гърция, България, Румъния, Унгария, Словения и Полша.

Освен ЖП линии и автомагистрали, трябвало да се изградят две нови пристанища - в Мароня, Гърция и на река Висла в Полша. Част от плана създаден от „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “, е да се прави промяна на река Дунав и нейните ръкави с шлюзове и нови четири моста. Нещо, което е безусловно невероятно от екологична позиция.

Към този план върви и различен - автомагистрала Дунав-Егея за 2.2 милиарда евро. Този план съвсем дублира настоящето трасе на автомагистралата Русе-Велико Търново.

Той е също толкоз упорит, колкото другите, като даже има и смешен детайл.

При представянето на една от естакадите, кметът на община Велико Търново, Даниел Панов, попитал по какъв начин ще заобиколят Царевец и Трапезица. Румен Марков дал отговор " ще вдигнем автомагистралата 150 метра над тях ".

 

Проект: ЖП линия Крайова-София-Солун

Мегапроектите на „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “ не стопират до тук.

На 13 април 2017г. Румен Марков приставя, в постройката на Европейската комисия в София, плана за двупосочна скоростна жп линия Крайова-София-Солун. По трасето се планува създаване на язовир на река Дунав, 15 тунела с общо 15 550м дължина, 3 километров тунел под река Влахина, нови мостове на река Струма, нови ЖП гари, съчетани с молове и ритейл паркове.

Презентацията е в детайли илюстрирана с мултимедия, чертежи, фотоси на футуристични тунели, а даже и разписанието на влаковете. Попитан за какъв брой време може да се осъществя тази концепция Марков дава отговор, че " до 2021 година можем да бъдем подготвени ".

Проект: Ново трасе на автомагистрала Струма

Най-ексцентричната част от плана на „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “, е че на мястото на пуснатия в употреба преди дни тунел Железница, е трябвало да се построят два 3 етажни тунела. Структура, непозната и невиждана до момента у нас. На първото равнище да минават влакове, на второто коли в посока Кулата, а третото – в посока София.

Друга основна част от този план е, че се планува строителството на 10-километров тунел под планината Беласица, който щял да излиза непосредствено в Гърция. Сегашният път през Кресненското дефиле щял да си остане в този тип.

Тази концепция съмнително доста наподобява на плана на зеления неправителствен бранш, който от години лобира за 15 км тунел в Кресненското дефиле, зад който стои швейцарска компания.

По време на представляването се развихря скандал, като част присъстващите си потеглят, а други непосредствено упрекват Марков, че с тази презентация цели да саботира довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле.

Това подозрение не е безпочвено. Преди 3 дни Румен Марков в подкаста на медия още веднъж се опита да саботира довършването на Автомагистрала Струма, като още веднъж презентира описания нагоре план.

Същевременно, в цялостен синхрон със зелените неправителствени организации, преповтори техните опорни точни за вредата от построяването на автомагистралата, без значение от кое място минава тя.

Връзки със зеления неправителствен бранш

Видно е от медийни изявления и постове във Facebook, че постоянни присъстващи при презентациите на Румен Марков са представители на екологични неправителствени организации. Интересното е, че зелените по никакъв метод не реагират на предложенията за строителството на металургичен комбинат, мини, рудници, автомагистрали, тунели, мостове, язовири и корекции на реки. Тези мегаструктури ще минават през предпазени територии, зони по Натура и резервати.

Има и още един факт, който удостоверява за връзките сред „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “ със зелените.

Румен Марков от много време непрекъснато подлага на критика построяването на тунела под Шипка. Същото вършат и еколозите. Дори, с цел да го провалят, Тома Белев, като заместител министър на околната среда и водите, включи трасето на тунела в рамките на Природен парк Българка. Това деяние бе обжалвано от община Габрово, тъй като тотално блокираше построяването на тунела.  

Налице е още един въпрос, който остава без отговор:

Кой финансира създаването на тези грандиозни планове и амбициозните им презентации, откакто „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “, като към датата на представянето на плановете има 0 лв. оборот, излиза наяве от инспекция на Еко Новини в комерсиалния указател. 

Няма данни, че някой от плановете на „ Лардж инфрастръкчърс проджектс “ е осъществен, или най-малко е в някакъв тип процедура, само че Румен Марков продължава да бъде канен в медии и изслушван от политически фигури./ЕкоНовини

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР