Вече е официално: кабинетът Петков, който миналата седмица беше свален

...
Вече е официално: кабинетът Петков, който миналата седмица беше свален
Коментари Харесай

Политическата криза: Радев и ГЕРБ форсират сроковете, ПП и БСП забавят темпото

Вече е публично: кабинетът " Петков ", който предходната седмица беше свален с избор на съмнение от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", подава оставката си.

С това официално деяние се постави началото на конституционно откритата процедура по опит за сформиране на държавно управление в границите на този парламент. Ако партиите не съумеят да се спогодят, страната отива на предварителни избори.
Кой форсира и кой бави?
В тази обстановка забележими са две трендове. Първата - явно е, че от една страна, президентът Румен Радев, а от друга, ГЕРБ пробват да форсират процеса. Държавният глава свика консултациите с парламентарните групи още в същия ден, когато Кирил Петков подава оставката си, а ГЕРБ, отивайки в президентството, заявиха, че когато получат мандата (като втора мощ в НС), ще го върнат незабавно и няма да вършат опит за образуване на кабинет.

Другата наклонност, назад на забележимото бързане от ГЕРБ и президентството, е опит от страна на " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия да забавят темпото. В понеделник и Политическа партия, и социалистите поредно желаеха отсрочване на срещите си с президента за края на седмицата. Официалният мотив, който употребиха, е разглеждането на актуализацията на бюджета.
Реклама
Неофициално и от двете партии настояват, че тече опит да се " провежда поддръжка за нов кабинет на Кирил Петков в границите на този парламент ". От Политическа партия считат, че е изцяло постижимо да получат поддръжката на още петима народни представители от " ИТН ". Дали това ще стане на този стадий не е ясно, а възможностите си от Политическа партия дефинират на 60%.

Единственото несъмнено е, че развръзката на обстановката ще бъде обществена до 10-ина дни.
Два въпроса
Тук обаче изникват два въпроса. Първият е има ли алтернатива ГЕРБ да поддържа по някакъв метод (дори с неприсъствие в зала) кабинет на " Продължаваме промяната "? От групировката на Кирил Петков не изключват сходен вид.

В тази посока заваляха въпроси още в края на предходната седмица, когато министър-председателят в оставка заявява, че няма да беседва с Бойко Борисов, Слави Трифонов, Делян Пеевски и Ахмед Доган. Той обаче не изключи диалози с партиите им.
Реклама
След анонса на Петков в понеделник президентът Росен Плевнелиев преразказа пред bТВ собствен диалог с Борисов. Според Плевнелиев водачът на ГЕРБ бил подготвен да се отдръпна. Малко по-късно обаче Борисов опроверга тази информация и изясни, че няма да претендира за пост в Народното събрание или изпълнителната власт, само че съобщи, че няма да напуща председателството на партията си.

Наред с това ГЕРБ хем не изключиха съставянето на държавното управление, без да се минава през избори, хем се оповестиха още веднъж за съпротива.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова сподели, че те схващат отговорността си в актуалната обстановка и по тази причина вземат участие интензивно при вземането на решения за държавния бюджет, чието неприемане би било злополука. Очакваме от Министерския съвет да внесе законите, свързани с осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност, само че до този миг това не е станало, означи тя.

ГЕРБ прикани останалите партии да проявят разсъдък и да работят дружно, в случай че и когато Народното събрание има задоволително време, с цел да действа и да взема такива решения, засягащи хората.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Енергетика 3 Здравеопазване 1 Свят 2 Енергетика 3 Транспорт 1 Свят 2 Енергетика 3 Коментари и разбори Реклама
Междувременно от Движение за права и свободи, които също в понеделник бяха на съвещания в президентството, също се оповестиха за нови избори.
Третият мандат - коя страна ще заеме Радев?
Колко време ще има Народното събрание е въпрос директно обвързван с другата неизясненост в общественото пространство - в случай че Политическа партия не съумеят да намерят поддръжка за собствен кабинет с Българска социалистическа партия и Демократична България, коя ще е третата партия, която ще получи мандат от президента.

По информация на " Капитал " това няма да е Българска социалистическа партия, както се случваше досега. Третият изследователски мандат се връчва по преценка на президента и не е произходящ на размера на парламентарните групи, като първите два. Досега Румен Радев обаче връчваше мандат на левицата с формалното пояснение, че те са третата по величина мощ. След разрива сред Нинова и президента, обаче от " Дондуков " 1 настояват, че левицата не е алтернатива.

Президентът няма по какъв начин да връчи мандат и на Движение за права и свободи или " Възраждане ", по тази причина остават две варианти - " ИТН " и " Демократична България ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
От Има Такъв Народ няколко пъти споделиха, че стигне ли до тях проучвателният мандат, те ще се опитат да договарят за кабинет. Нагласата им последно беше доказана през уикенда от Ива Митева. Демократична България към този момент не са коментирали сходна алтернатива.

От това на кого ще връчи мандат президентът ще стане ясно и чия страна ще заеме - на остарялата коалиция, която към този момент остана тройна - Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, или на новосформиралата се с вота на съмнение - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ".
Бонус: Има Такъв Народ може да поддържа нов кабинет на Политическа партия, само че без Петков
На този декор има и още една алтернатива - " ИТН " да поддържа нов кабинет на " Продължаваме промяната ", само че експлицитното изискване на партията на Трифонов е той да е без Кирил Петков. През почивните дни заместник-председателят на партията Тошко Йорданов разяснява, че Има Такъв Народ няма да прави съдружно държавно управление с ГЕРБ и с Движение за права и свободи.

Ако " Продължаваме промяната " поканят Има Такъв Народ за диалози за сформиране на ново държавно управление в този парламент, от партията ще се отзоват, стана ясно от думите на Йорданов.

" Ако Политическа партия си охладят главите, и ние, в случай че сме в обстановка да избираме по-малко неприятното, в случай че има диалог с отстъпки, в това число Кирил Петков да не е министър председател, не е невероятно да се реализира съгласие. Имаме извънредно доста общи цели, макар че съвсем нищо не изпълняваме. Ще би трябвало да работим по други правила, с по-голяма конкретика ", изясни Йорданов партийната позиция на Има Такъв Народ, които в действителност станаха причина за рухването на кабинета.

За подобен вид са и от Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова няколко пъти обществено стартира концепцията " старите съдружни сътрудници " да се съберат към стратегия и период за нов кабинет.

На този стадий от Политическа партия разясняват импровизирано, че първо ще опитат до четвъртък да привлекат самостоятелни депутати. След това ще отидат на диалози при президента. После ще предложат държавно управление, което или ще бъде утвърдено от Народното събрание, или не.
Свързани публикации Реваншът на обръчите: Няма договорка, няма държавно управление 24 юни 2022, 06:05 " Пич, Дългия ме праща ": В Народното събрание има нова коалиция и тя може да смъкна Петков до седмица 16 юни 2022, 09:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР