Вече дискутирахме различните типове слушалки, както и как са направени

...
Вече дискутирахме различните типове слушалки, както и как са направени
Коментари Харесай

Звук и слушалки – ултимативен гид!

Вече дискутирахме другите видове слушалки, както и по какъв начин са направени и от какво се състоят. Сега ще обърнем внимание на различен значим въпрос – жични или безжични слушалки? Какви са преимуществата и минусите на двата типа, какви са последните тендеции, както и ще цитираме някои от най-хубавите представители на двата вида.

В актуалната епоха на подвижност и безжични технологии, заплитането в кабели наподобява необичайно. С 4G, Wi-Fi и Bluetooth тотално завладяли света на технологиите и аудиото е на път към свободата на безжичната връзка. Истината обаче е, че към момента има време, до момента в който безжичното настигне качествата на положителните остарели жични слушалки. Но за какво, ще попитате? За да отговорим на този въпрос, дано разберем разликата сред потреблението на кабелни и безжични слушалки и по какъв начин това се отразява на метода, по който слушате музика.

Безжичните слушалки се оформят като наклонност напоследък. Преносими и комфортни са едни от най-важните неща, които търсим, нали? Хедсетите и слушалките вид тапички, също стават все по-преносими и удобни. Технологии като Bluetooth, Wi-Fi и NFC се употребяват за предаване на аудио сигнали. Съществуват доста безжични тапички и кутии, които могат да се похвалят с чудесно аудио възпроизвеждане. Beats X, V-MODA Crossfade, u-JAYS и Apple AirPods, са единствено някои от забележителните образци.

Въпреки че безжичната връзка оказва помощ за удобството и подвижността, има някои ограничавания за това. Bluetooth работи на 2.4 GHz периодичност. Много безжични радио и други трансмисии също оперират в този честотен обсег. Но има възможност, по време на възпроизвеждане посредством Bluetooth други устройства, работещи на същата периодичност, да се намесят. Това няма по какъв начин да се случи при кабелна връзка.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 3)

Ако употребявате Bluetooth, с цел да слушате музика от телефона или преносимия компютър, имате преимуществото да се движите свободно. Bluetooth 4.0 работи до 10 метра. Предвид това до каква степен потребителска техника има всеки, изцяло допустимо е други Bluetooth устройства да са в същата област като вашите Bluetooth слушалки. Това неизбежно ще попречи на сигнала. Много нови модели слушалки към този момент употребяват Bluetooth 5.0. NFC (близка полева комуникация) въпреки това, не може да предава непрестанно аудио сигнали. Използва се за свързване към друго устройство с задействан NFC. Тогава аудиото се предава посредством Bluetooth.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 3)

Основният минус на безжичните устройства е, че може да има загуба на качество, до момента в който се предава аудио с висока резолюция. За да се понижи тази загуба при предаване през Bluetooth, компании като Qualcomm, Apple и Sony показаха на пазара специфични кодеци с Bluetooth. Те употребяват първокачествен предавател и правоприемник с усъвършенствана поддръжка на кодеците, която понижава значително загубата, когато става въпрос за безжичен аудио транспорт.

Това не значи, че безжичните слушалки без специфичните кодеци не са използваеми. Компаниите работят интензивно за основаването на все по-качествени безжични слушалки, само че в цялата скица са намесени и други фактори. Освен загубата на съгласуваност, животът на батерията е измежду другите дефекти, които се срещат постоянно. Разбира се, не е като да не се сблъскваме с този проблем на ежедневна база поради мобилните си устройства. Но изборът на безжични слушалки, става все по-голям и цветен във връзка с способността им да възпроизвеждат първокачествен тон и да оферират задоволително дълъг живот на батерията.

Факт е, че тези устройства са осезаемо по-скъпи от жичните си събратя, само че и е реалност, че денят, в който безжичните слушалки ще звучат толкоз добре, в случай че не и по-добре от кабелните, не е по никакъв начин надалеч. Но дано се върнем на тематиката със сигналите...

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 3)

Wi-Fi може да бъде заложен на по-голяма повърхност благодарение на така наречен взаимосвързаност. Large Public Address (PA) могат да бъдат настроени през Wi-Fi. Поради високата взаимосвързаност и по-добрият сигнал, аудиото не интерфирира. Само че – към този миг – слушалките не могат да се настройват през Wi-Fi мрежи, защото могат да се засечат с други устройства и конфликтни мрежи. Когато съпоставяме кабелни слушалки с безжични, главното преимущество е вярното предаване на сигнала през проводниците, което води до по-добро възпроизвеждане на аудиото. Повечето кабелни слушалки употребяват медни кабели с корпус от нишки.

Това понижава загубата на сигнала до съвсем нулева стойност. Основният минус на кабелните слушалки е, че кабелите се заплитат. Да, даже и тези, които сякаш са анти-заплитащи се – въпреки и да не се заплитат толкоз елементарно и постоянно, на моменти въпреки всичко се случва. Освен това, има шансове кабелът да се захване за разнообразни предмети или да измъкнете конектора от музикалния плейър, до момента в който се движите. Не можете и да държите устройството си на едно място и да се движите, до момента в който слушате музика заради лимитираната дължина на кабела. Някои от известните кабелни слушалки са Audio-Technica ATH M50x, Logitech G433, Astro A40 TR + MixAmp 2019, 1More Triple Driver и серията Sennheiser HD.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 3)

Нещо повече, плейърите и усилвателите с висока резолюция могат да се употребяват с кабелни слушалки за възпроизвеждане на аудио с високо качество и без загуби.

Разбира се, всеки слушател има опция да избира съгласно потребностите и метода си на живот. Безжичното аудио, колкото и да е положително на този стадий, ще продължава да се усъвършенства с напредъка на технологиите. А и истината е, че не е минус да се употребяват кабелни или безжични слушалки, стига продуктът да удовлетворява упованията на потребителя.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 3)

Следва продължение...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР