Вече десет дни България е в извънредно положение заради епидемията

...
Вече десет дни България е в извънредно положение заради епидемията
Коментари Харесай

Как да пазаруваме безопасно в големите супермаркети във време на коронавирус

Вече 10 дни България е в изключително състояние поради епидемията от COVID-19. В този интервал аптеките и питателните магазини са единствените, които работят на цялостни обороти и са едни от дребното места, където хората могат да вървят отвън дома си.

Освен ограничаването за по едно и също време влизане и постоянна стерилизация в обектите няма други наложителни ограничения, които страната да е определила. Понякога обаче тези ограничения могат да се окажат незадоволителни и клиентите е добре да знаят какви персонални защитни средства би трябвало да вземат, с цел да не се заразят от COVID-19, а и да не популяризират вируса.

Как да пазарим по-безопасно в изключителната обстановка, споделя пред еconomic.bg Бойко Сачански, дълготраен шеф на „ Билла България “ - до март 2019 година Според него клиентите на огромните вериги би трябвало да съблюдават 12 съществени правила, когато пазарят по време на изключителното състояние.

Пазарувайте в добре познатия Ви квартален магазин. Не посещавайте няколко магазина, с цел да купите единствено промоционални артикули. Спестените пари не си костват риска да обикаляте дълготрайно време по улиците и в недобре познати Ви магазини.

Винаги изготвяйте авансово лист с нужните артикули и го следвайте, без да се поддавате на импулсивни стремежи за покупки. Така ще съкратите времето, прекарано в магазина и ще спестите пари.

Много значимо е по какъв начин ще подредите продуктите във Вашия лист. Не забравяйте, че вирусът живее часове наред върху повърхности и че прониква в организма ни посредством устата. Затова продуктите във Вашата кошница би трябвало да са подредени по този начин, че минимум предпазените от опаковката си храни да престояват най-малко време в магазина. Спокойно може да минете два пъти диагонално на целия магазин с консерва фасул, само че не е желателно да вършиме това с прясно изпечения самун, да вземем за пример. Затова слагайте продуктите във Вашата количка в следния ред:

Нехранителни артикули.

Консерви, бутилки, буркани (консерва грах, бира, лютеница);

Фабрично пакетирани храни (пакет захар, вакуумирана опаковка маслини);

Механично пакетирани в магазина храни (месо, кайма);

Ръчно пакетирани в магазина храни (прясно изпечен самун, деликатеси);

Непакетирани храни (плодове и зеленчуци).

Избягвайте диалози с личния състав на магазина.

Избягвайте заплащания в брой, използвайте карта.

Избягвайте прилагане на тоалетна в магазина.

Не се презапасявайте за повече от 3-4 дни напред.

Не искайте от личния състав да реже на шайби саламите или кашкавала. Купувайте огромно парче, което у дома умерено може да нарежете сами.

Предпочитайте фабрично пакетирания пред пакетирания в магазина артикул (сирене във вакуумирана опаковка вместо отрязано от буца на място).

Сигнализирайте на дежурния шеф, в случай че забележите непочистени пазарски колички или нечисти транспортни ленти на касите.

Сигнализирайте на дежурния шеф, в случай че забележите чиновници да обслужват клиенти без маски и ръкавици.

Сигнализирайте на националния телефон при видяни чиновници със признаци на вирусно заболяване или груби санитаро-хигиенни нарушавания (БАБХ не са в положение да управляват непрекъснато и повсеместно). /Еconomic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР