Вече 30 години телескопът Хъбъл“ орбитира на 547 км над

...
Вече 30 години телескопът Хъбъл“ орбитира на 547 км над
Коментари Харесай

„Хъбъл“ направи тази изключително детайлна снимка на Сатурн

Вече 30 години телескопът „ Хъбъл “ орбитира на 547 км над Земята. Въпреки няколкото механически усложнения, той не е престанал да прави голям брой невероятни фотоси.

Така да вземем за пример по-рано този месец „ Хъбъл “ фотографира Сатурн. По това време планетата е била на цели 1.35 милиарда км. Въпреки това фотографията е кристално ясна.

В момента на северното полукълбо на Сатурн е лято, което значи, че горната северна половина е обърната към нас (и Слънцето).

Това обаче не е лятото, което евентуално всички ние си представяме. Газовият колос събира по-голямата част от топлината си от своя интериор, а не от Слънцето. Средните температури са много мразовити и са от порядъка на -178 градуса по Целзий.

Що се отнася до новата фотография, тя ще разреши на учените да научат нови неща за планетата. Така да вземем за пример на нея виждаме неясно алено зарево в северното полукълбо. NASA счита, че то най-вероятно е вследствие от смяна във въздушната циркулация, провокирана от топлината на слънчевата светлина, или на промяна на фотохимичната мъгла на планетата. Южният полюс пък се откроява с леко наследник нюанс.

На фотографията може да забележим и два от общо 82-та спътника на Сатурн – Мимас е дребната точица вдясно от планетата, а Енцелад – малко по-голямата точка в долната част на изображението.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР