Вече 13 години Сдружение “Национална мрежа здравните медиатори” работи за

...
Вече 13 години Сдружение “Национална мрежа здравните медиатори” работи за
Коментари Харесай

Национална мрежа на здравните медиатори: Промяната е: аз пазя теб, ти - мен

Вече 13 години Сдружение “Национална мрежа здравните медиатори” работи за по-лесния достъп на уязвими ромски деца и фамилии до качествени здравни и обществени услуги. Обединява над 200 здравни посредници в цялата страна. Поговорихме си с Петър Цветанов за идеята на Сдружението и провокациите, пред които се изправят.

***

Каква е вашата персонална мотивация за идеята, зад която заставате?

За мен, а и за сътрудниците ми, здравето е полезност, която би трябвало да заема предпочитано място в живота на хората. Ние имаме вяра, че можем да имаме по-справедлива и гъвкава здравна система и достъп до качествени услуги за всички.

Личната мотивация е обвързвана с нещо напълно явно и човешко, съгласно мен – никой няма интерес да живее с хора, които са в уязвимо състояние, които живеят в застрашаваща беднотия, никой не може да живее умерено и удобно заобиколен от беднотия, без достъп до здравни услуги, без еднакъв достъп до обучение. Това е нашата идея – да създадем по този начин, че да няма такива хора и най-много деца.

Как се отрази рецесията с COVID-19 на вашата организация?

В нашата работа към този момент преминахме през няколко такива тествания – устояхме през 2009/2010 година на епидемията от морбили, когато се разболяха 24 000 деца, а 24 починаха. Тогава дружно с сътрудниците ми здравни посредници подпомогнахме осъществяването на 180 000 спомагателни имунизации против морбили. В годините посрещахме птичи, свински и други сезонни грипни епидемии. Справихме се с локалните епидемиологични гърмежи в страната от Хератит А, през 2017 и 2018. Посрещнахме и Ковид пандемията, спазвайки правилото постоянно да оставаме покрай хората, с цел да бъдат те оптимално осведомени, да не се поддават на клюки и суматоха и да запазят своето здраве. Стремим се до подкрепяме най-уязвимите и в изискванията на изолираност се наложи да организираме невиждани дарителски акции. Кризата ни сподели, че можем да сме солидарни – доста хора се сплотиха да оказват помощ. Но има и такива, които не схващат казуса и това затруднява работата ни.

Нашата организаци се мобилиза до краен лимит в тези сложни месеци от март 2020 насам, в които ние трябваше да се надигнем против опасност, която няма лице и за доста от хората беше нереална. Здравните посредници я посрещнаха почтено и извършиха своят професионален дълг, макар риска, макар неналичието на каквито и да е защитни средства първоначално. Безкрайно признателни сме на нашите донори, които се отзоваха и ни поддържаха за работата ни на терен, като подариха средства, които ни дадоха опция да си осигурим защитни средства – маски, ръкавици, костюми, шлемове, дезинфектанти. Това ни направи по-уверени и задоволени, тъй като разбрахме че сме оценени, даже от хора, които за първи път чуваха за нас.

Струва ми се, че Ковид промени и обществото ни, освен нас. Кризата сподели какъв брой несвършена работа има във връзка с ромските кваратили и махали, сподели пренебреженето в обществото ни, слепотата на хората да виждат къде живеем и по какъв начин живеем и по какъв начин се развиваме като общество, тъй като тази Криза и вирусът не избира в коя махала и кой квартал да се настани и не подминава никой.

Хората в този момент се интересуват повече за своето здраве. Днес повече мислят за предотвратяване и желаят да са осведомени. Наред с това, известността на нашата специалност – здравен посредник и професионалната ни организация Национална мрежа на здравните посредници, се усилва. Общини и болнични заведения желаят да имат здравни посредници в редиците си. За 2021 година Министерство на здравеопазването взе решение в страната да работят 290 здравни посредници – с 30 повече спрямо 2020 година

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази обществена самодейност оказа помощ досега на вашата идея?

Участваме в ПРОМЯНАТА, тъй като тя осигурава публичност на самодейностите ни с младежи и деца. Ние като организация сме уверени, че работата с младите е скъпа инвестиция в утрешния ден. Смятаме, че във времето сме утвръдили положителни практики в работата с младежите, които желаеме да станат притежание на необятната общност в България. Вярваме, че в случай че бъдем подкрепени като здравни посредници, ние ще успеем да помогнем и на други деца в България да бъдат по-информирани, по-отговорни, по-социално дейни, по-заинтересовани и солидарни с проблемите на общността и обществото. Иска ни се младежите да осъзнаят своята значителност, да развиват капацитета си, да трансформират в позитивна посока своите общности, да повярват, че мнението им има значение, че знанието е полезност.

Как се става посредник и какви са неговите отговорности?

Да си здравен посредник е на първо място задача, да променяш – както себе си, по този начин и другите, по тази причина и нашето мото е „ Промяната от вътрешната страна на открито “, т.е. ние сме уверени, че в случай че променим себе си, ще повлияем и на останалите да се трансформират. Вярваме в това, виждали сме го. Виждали сме по какъв начин млади роми студенти по медицина трансформираха фамилиите си, които бяха тотално обезверени от живота си и нямаха мотивация за нищо, само че децата, младежите ги активизираха и поради тях те в този момент са разнообразни.

Здравният посредник се избира след оповестена процедура за асортимент от съответната община. Той би трябвало да дава отговор на предварителни условия – приключено приблизително обучение, обществени умения и мотивация, опция да комуникира на наличен за общността език. Кандидатите за здравни посредници минават през интензивно образование в Медицински университет-София, проведено от Факултета по публично здраве взаимно с Националната мрежа на здравните посредници. След сполучливо полагане на заключителен изпит претендентите получават документ за професионална подготовка „ здравен посредник “. Здравният посредник е медиатор сред здравните и обществени институции и общността. Той подкрепя достъпа на нуждаещи се хора до здравни грижи – съпровожда, съветва, попълня документи, следва процедури. Здравния посредник извършва осведомителни действия на терен, работи за повишение на здравната просвета на хората, предизвиква здравословния метод на живот, постоянно се трансформира в позитивен образец в общността, с помощта на квалификацията, знанията и желанието си да работи за нейното развиване. Той е актуален будител измежду свои. Наши сътрудници здравни посредници трансформират своите общности с персонален образец, с работата си, с упоритостта си – това са същинските Защитена местност.

Вие вярвате, че младите "посланици " ще усилят опцията на хората от малцинствените групи да взимат виновни и инфомирани решения. В духа на празника, който отбелязахме на 1 ноември, можем ли с усмивка и позитивизъм да кажем, че те могат да се трансфорат в актуалните будители на своята общественост?

Категорично – да! Младите ще са актуалните будители, в случай че ние-възрастнате ги научим и окуражим да бъдат такива. Те сигурно са наши посланици, тъй като елементарно споделят с връстниците си, само че в техните апели се вслушват и възрастните. Младите постоянно са носили смяната по-сило в своя млад дух.

Кои са измененията, които виждате, работейки по своя план, които ви потвърждават, че има смисъл от него?

Младите схващат, че могат да бъдат потребни и значими за обществото. Разбират, че могат да вземат решение сами огромна част от проблемите си. Разбират, че е належащо да върнеш на другите от своето, което ти е обещано допълнително.

Може да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите "Национална мрежа на здравните посредници ".
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР