Вдигат цените на сиренето и олиото въпреки оплакванията на фермерите,

...
Вдигат цените на сиренето и олиото въпреки оплакванията на фермерите,
Коментари Харесай

В Пловдив ядат два пъти по-скъп кашкавал от Благоевград

Вдигат цените на сиренето и олиото макар недоволствата на фермерите, че изкупната цена на млякото е доста ниска, а в складовете има прекомерно огромни количества пшеница и слънчоглед, което даже наложи възбрана на вноса им от Украйна.

През предходната седмица кравето сирене е поскъпнало с 0,9% приблизително до 11,17 лева за кг на едро, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борси. Поскъпването при олиото е доста по-голямо - с 5,3% за седмица до 3,37 лева за литър. Кашкавалът също е поскъпнал - с 0,4% до 17,37 лева за кг.

В началото на годината кашкавалът на едро струваше 18,20 лева за кг, а цената на сиренето беше 11,25 лева Оказва се, че при кашкавала има намаляване, въпреки и с по-малко от левче, до момента в който при сиренето действително няма смяна в междинните цени на едро през последните месеци.

Същевременно една от огромните търговски вериги в Германия разгласи, че понижава цените на 50 млечни продукта. В резултат прясното мляко, киселото мляко и изварата са поевтинели с до 15% в тази верига. Литър прясно мляко там към този момент се продава за 0,99 евро, а не за 1,15 евро. Пакет извара от 250 грама с 20% масленост към този момент не коства 0,99 евро, а 0,85 евро. В България цената на прясното мляко на едро е 2,22 лева, демонстрират данни на ДКСБТ. Оказва се, че у нас цените на млякото на едро са по-високи от цените на дребно в някои търговски вериги в Германия, в случай, че там фермерите, водачите и хората в складовете взимат от три до пет пъти по-високи заплата от тези в България.

След като една от огромните търговски вериги в Германия разгласи трайно намаляване на цените, друга също последва образеца ѝ, като разгласи, че при нея пониженията ще важат за 350 млечни артикули.

Любопитно е, че в България има голяма разлика в цените на едро в другите области.

В област Благоевград цените на едро на кашкавала са от 11 лева до 12,05 лева за кг. А в област Пловдив цените са към два пъти по-високи - от 20 лева до 23,50 лева за кг на едро. Евтин кашкавал има и в Добрич, където цените на едро са от 11,11 лева до 15,76 лева за кг. В София продават кашкавала от 18 лева до 23 лева за кг на едро. На трето място по високи цени на кашкавала е Кърджали, където го продават от 17,90 лева до 19,44 лева Във всички останали области кашкавалът е доста по-евтин при търговията на едро, разяснява " Труд ".

През предходната седмица зелената салата на едро е поскъпнала с 6,7% до 1,44 лева за брой. Но доматите и краставиците на едро поевтиняват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР