„Вдигаме степента на готовност за протести - отново от „жълт”

...
„Вдигаме степента на готовност за протести - отново от „жълт”
Коментари Харесай

Велев след срещата за „американските централи”: Узаконен грабеж

„ Вдигаме степента на подготвеност за митинги - още веднъж от „ жълт” на „ оранжев” код, като най-вероятно митингите ще се организират пред американските централи и пред Топлоелектрическа централа Варна”. Това сподели през днешния ден Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Всяка година така наречен „ американски централи” – „ Ей И Ес Гълъбово” и „ КонтурГлобал Марица-изток 3” непазарно изземват от българските семейства 486 400 000 лв., съобщи Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова.

Работодатели желаят оставката на шефа на КЕВР

Стотици на митинг против покачването на цената на тока

Бизнесът се готви за внезапно повишаване на цените

Миналата седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации - Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, подадоха тъжба до националния омбудсман против двете „ американски централи”.

В жалбата си до публичния бранител работодателите упорстват за неотложно следствие и предприемане на ограничения против нарушение на правата на потребителите от тези производители на електрическа енергия.

Днес Велев посочи, че работодателите са се обърнали към омбудсмана поради непазарното изземването на приходи от българските жители от „ американските централи”.

Той уточни, че КЕВР е определил референтна цена на тока от 70 лв. на мегаватчас, а НЕК е длъжен да заплаща надлежно 106,70 лева на „ КонтурГлобал Марица-изток 3” и 168,66 лева на „ Ей И Ес Гълъбово”.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ добави, че електрическата сила на борсата коства сред 66 и 36 лв. за мегаватчас.

Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство заплаща по 161 лв. годишно за двете „ американски централи” и дефинира ставащо като „ открит и на пръв взор легализиран грабеж”.

Тежък конфликт сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия за енергетиката

Петкова: Преговаря се с 9 банки за финансиране на БЕХ поради американските централи

Омбудсманът Мая Манолова счита, че би следвало да има промени в законодателството, които да регламентират размера на преференциите, от които се употребяват „ американските централи”, ВЕИ, когенерациите и някои топлофикации.

Манолова разясни, че сега липсва бистрота какво тъкмо се случва и какви дейности са подхванали виновните българските институции по казуса. Тя осведоми, че откакто от управленията на „ американските централи” са разбрали за срещата с работодателските организации, самите те са поискали да се срещнат с нея.

Освен това Манолова разгласи, че ще изиска цялостна информация от министерствата на енергетиката и финансите, както и от КЕВР, с цел да обяснят какви дейности са подхванали по този въпрос.

Тя ще желае данни какви са вероятните сюжети и крайната цена, която ще платят българските жители, в случай че договорите с „ американските централи” бъдат развалени.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР