Вчерашната трагедия в Нова Зеландия потвърждава още веднъж колко не

...
Вчерашната трагедия в Нова Зеландия потвърждава още веднъж колко не
Коментари Харесай

А. Марини: Касапницата в Нова Зеландия потвърждава, че подценяваме проблема с речта на омразата

Вчерашната покруса в Нова Зеландия удостоверява още един път какъв брой не сме си научили уроците от балканските войни, сподели пред БНР журналистът Аделина Марини.
„ Самият факт, че нападателят Брентън Тарант е черпил ентусиазъм от тези спорове, демонстрира, че светът, който дълго време гледаше в профил, а по-късно се и намеси в решаването на споровете в някогашна Югославия и на Балканите въобще – какъв брой в действителност освен не сме си научили уроците, само че и не сме взели ограничения тези неща да не се повтарят “.

Според Марини не обръщаме задоволително внимание на резултата от речта на ненавист: „ Този резултат се мултиплицира неведнъж в днешни времена, когато към този момент има и Facebook. Социалните мрежи освен стават проводник за операции на изборни процеси и въобще на демокрацията в демократичните страни, само че явно са и проводник на принуждение и към момента не съумяват да се оправят с този проблем. Това не е първото закононарушение, което Facebook излъчва онлайн и не съумява задоволително бързо да реагира, с цел да го смъкна. Имаме освен подценяване на казуса с речта на омразата, само че и грубо подценяване на проводниците на тази тирада на ненавист и какъв брой бързо тя се популяризира “.

Публичност получава освен австралиецът Брентън Тарант, само че и всевъзможни екстремисти, на които им се дава естрада от национални парламенти, от Екологичен потенциал в това число, и политически партии, които биват легитимирани на национални избори и не носят никакви последици за крайните си изявления и за речта на ненавист, акцентира журналистът и добави:

„ Имаме великански проблем, за който даже не си даваме сметка. Тази реторика е легитимирана. Тя се счита за част от демократичния развой “.

Аделина Марини разяснява и декларираното от унгарския министър председател Виктор Орбан, че след европейските избори той и Полша ще работят за „ подем в Централна Европа “. „ Ако стартираме да раздробяваме и фрагментираме европейската еднаквост по чисто политически аргументи – на централноевропейска, западноевропейска, това е безспорна рецепта за възобновяване на споровете. За мен това ще бъде голяма крачка обратно, на отказване на европейската ни история и европейската ни еднаквост като такава. За мен това е следващата провокация от страна на властническите режими в Централна Европа, която няма да докара до нищо хубаво “.

Относно бъдещето на партията на Орбан в ЕНП журналистът разяснява: „ Манфред Вебер явно е сключил някаква договорка с Орбан, с цел да може да се стигне до това сходство на опрощение. … Тук се получава едно доста забавно нещо – по какъв начин Вебер се обрисува като някаква надпартийна независима конструкция, която подписва покупко-продажби с един партиен водач против възраженията на част от своята партия. За мен тази договорка е изключително притеснителна “.

Марини акцентира, че главната цел на Вебер е да стане ръководител на Европейска комисия. Според нея той е податлив да заплати каквато и да е цена за това.

„ Рано или късно ЕНП ще заплати цената. Лошото е, че всички ние ще я платим дружно с тях. Фрагментацията е неизбежна, още повече че този Екологичен потенциал, който се обрисува след изборите, ще бъде много неефикасен и ще бъде източник по скоро на раздори в сравнение с да може да извършва учредената си функционалност. Ние ще имаме доста сериозен проблем с европейските институции по принцип – дали няма да ги изпуснем отвън надзор, поради това, че Екологичен потенциал е фрагментиран и се трансформира в естрада на шовинизъм “, изрече мнение Аделина Марини.

По тематиката Брекзит журналистът счита, че отлагането му може да провокира сериозен разкол в Европейски Съюз. Ако пък не се даде удължаването, това би могло да провокира съществени политически разтърсвания, добави тя. Според нея европейската акция ще бъде „ отровена “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР