Вчера властите в Украйна съобщиха, че са задържили проруския политик

...
Вчера властите в Украйна съобщиха, че са задържили проруския политик
Коментари Харесай

Кумът на Путин: Кой е Виктор Медведчук?

Вчера управляващите в Украйна оповестиха, че са задържили проруския политик и предприемач Виктор Медведчук. Украинският президент Володимир Зеленски предложи да замени Медведчук за украински военнопленници. Той е считан за непосредствен поддръжник на Владимир Путин и е водач на главната проруска опозиционна партия в Украйна.

Във вторник украинското разузнаване заяви, че Медведчук е бил задържан и разгласява негови фотоси с белезници и украинска униформа. Зеленски съобщи, че Медведчук се е опитвал да се дегизира като боец.

Кой е Виктор Медведчук?

67-годишният Медведчук е огромен предприемач и политик, считан за съществена фигура в спора сред Москва и Киев.

Политическите планове и следените от него малките екрани, които бяха закрити, разпространяваха проруски позиции. От май 2021 година Медведчук е под домакински арест по обвиняване в държавна измяна и финансиране на тероризъм. След началото на съветската инвазия в Украйна Медведчук избяга и се укриваше.

Медведчук е упрекнат, че е предавал на Москва украински военни секрети. Твърди се и че е експлоатирал естествените запаси на окупирания от Русия Крим, написа " Политико ". През март, след началото на войната, неговата партия бе неразрешена. Началникът на разузнаването Иван Баканов разгласи след ареста: " Никой изменник няма да избегне наказване. Той ще бъде измамен под отговорност според законите на Украйна ".

" Кумът на Путин "

В предишното Медведчук е споделял, че Путин е кръстник на най-малката му щерка. Затова и постоянно е именуван " кума на Путин ". Отношенията му с съветския президент са му разрешавали да влиза и в ролята на медиатор сред двете страни, напомня " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".

Медийният магнат отхвърля обвиняванията против себе си и ги дефинира като политически стимулирани. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да разяснява ареста с думите, че в Украйна се популяризира доста дезинформация и че задържането на Медведчук би трябвало да бъде тествано.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР