Вчера видяхме, че все пак правителството се е вслушало в

...
Вчера видяхме, че все пак правителството се е вслушало в
Коментари Харесай

Йордан Арабаджиев: Мерките на кабинета не съвпадат с исканията на превозвачите, но има някакъв напредък

Вчера видяхме, че въпреки всичко държавното управление се е вслушало в нашия глас по повод цените на горивата. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " Йордан Арабаджиев - изп. шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

" На митинга ние изразихме като нашата воля. Бяхме наясно измежду срещата с премиера, че ограниченията, които ще приложи държавното управление нямат общо с това, което ние предлагаме. Нашият пакет от ограничения го бяхме артикулирали още преди два месеца. Дискусионно е по какъв начин тази мярка с отстъпката за горива ще сработи и по какъв метод ще се доближи до всички български жители, само че има някакъв прогрес от това, което предложихме като ограничения ", разяснява Арабаджиев.

превозвачите чакат да се води експертна полемика, а не да се постановат " оферти, с които те да се преценяват ". Министърът и превозвачите ще дискутират въвеждането на тол такса за тежкотоварните коли по второкласните пътища.

" Решихме да направи в допълнение изследване по какъв начин тол системата ще се отрази на цените на стоките. Нашият отчет към този момент на финалната права и имаме разминавания с министерството. Министър Караджов сподели, че разликата в цената на хляба ще бъде с една стотинка, съгласно нашите проучвания може би над 5-6 стотинки ще бъде повишаването. За нас е значимо да има модел на работа, в който цените да са точни и да можем да стигнем до вид, който да не даде отражение на стоките от първа нужда ", сподели Йордан Арабаджиев.

Ако биодобавката бъде отстранена а период от 6 месеца, тя ще окаже въздействие върху цените на горивата - с 11-12 стотинки надолу, акцентира той. Когато има напън от цените на горивата, транспортната услуга се усилва, а колкото по-висока е тя, толкоз повече ще се усилват и стоките от първа нужда.

Йордан Арабаджиев опроверга изказванието, че тежкотоварните коли не заплащат тол такси и съобщи, че настояването на водачите е таксите за второкласните пътища е да се вкарат след 1 януари 2023 година

" Камионите заплащат тол такси и то в пъти повече в сравнение с преди винетната система - някъде към 1200-1500, стига и до 2000 лева годишната винетка за камион. Противопоставянето на персоналните коли против камионите го считаме за неточно ", посочи той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР