Вчера във Варна, на най-голямото лятно изложение за книги в

...
Вчера във Варна, на най-голямото лятно изложение за книги в
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров представи във Варна средновековните съкровища на Мисионис

Вчера във Варна, на най-голямото лятно ревю за книги в България " Алея на книгата ", с огромен триумф бе показана най-новата книга на проф. Николай Овчаров " Болярските съкровища на средновековния Мисионис " в съавторство с археолога Стефан Иванов, издадена от Издателство „ Славена “. На събитието участва и кметът на Община Търговище доктор Дарин Димитров.

Книгата показва десетки прелестни творби на българското бижутерско изкуство от 14 век. Те осветяват един трагичен интервал от българската история - османското настъпление. От изворите се знае,  че в 1393 година  комендантът на значимия феодален град Мисионис не се предава и се бори до последна капка кръв. А това било доста съдбоносно, тъй като тази цитадела пазела последните подстъпи на столицата на Второто Българско царство, Търновград. 

Ето за какво бижутата, които през днешния ден се откриват в дебелия слой пепел от опожарения след завладяването град,  най-често са развалени от завоевателите. В близката местност на Мисионис обаче бяха открити голям брой находки от заровени в земята на плитко дребни съкровища, съдържащи най-важните украшения и регалии на разнообразни болярски фамилии. Явно те са закопани небрежно от отстъпващите към към момента свободната столица оживели след борбата български боляри от Мисионис.

Всеки миг се чака началото на тазгодишната археологическа акция на Мисионис. Тя ще бъде водена от Стефан Иванов и проф. Николай Овчаров и ще продължи към два месеца. Разкопките са финансирани напълно от Община Търговище.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР