Вчера в Борован, при спазване на всички предписани мерки за

...
Вчера в Борован, при спазване на всички предписани мерки за
Коментари Харесай

Отбелязаха празника на Борован тържествено /снимки/

Вчера в Борован, при съблюдаване на всички предписани ограничения за сигурност, беше маркиран 22 май – празникът на селото.В 10 часа в ритуалната зала на Читалище „ Цани Иванов “ се състоя тържествена сесия на Общински съвет – Борован.
С решение на Общински съвет №209 от Протокол № 23/23.04.2021г. Номинация за „ Наградата на Борован “ се присъжда на Наталия Димитрова Бельова – посмъртно. Българската болногледачка Наталия Бельова от Борован се трансформира в същински народен воин в Италия, откакто с цената на живота си избави двама души от пожар. 57-годишната българка избави живота на двама възрастни италианци - на 86 и 88 година, като ги изведе от горяща къща, в която сама почина от задушаване, когато се върнала да си вземе документите. В община Борован Наталия е почетена с връчване на призванието посмъртно. На церемонията участва синът на госпожа Бельова, Багрян Николаев Бельов. Със ставане на крайници и едноминутно безмълвие уважиха паметта на Наталия, след което ръководителят на общинския съвет прочете решението, а кметът на общината инж. Десислава Тодорова връчи плакет, букет и парична сума на Николай Бельов. Той изрече своята признателност за оказаната чест и почитта към майка му. След връчването на премията се организира премиера на книгата на Иво Пешев и Цветан Въловски „ Борован кръстопът на митове и ориси “. На представянето на книгата участваха спонсорите помогнали за реализирането на плана. Проф. Данаил Врачовски, господин Рашо Тарльовски, господин Георги Боянкински, полковник Христо Ганецовски, господин Георги Ганецовски - шеф на РИМ-Враца, заместител кметовете на община Борован госпожа Десислава Марковска и госпожа Илияна Донкова, кметовете на обитаемоте места господин Илиян Буковски и господин Гриша Георгиев, секретарят на общината госпожа Таня Петкова, шефове на дирекции в общинска администрация Борован, шефовете на главните учебни заведения и ПГТ “Коста Петров “ - Борован и поданици на селото. Господин Пешев описа обширно за събирането на материала за книгата и показа главните моменти.
„ Съзнавам, че поех огромна, съвсем непостижима отговорност, съгласявайки се да напиша тази книга. Но се сблъсках с такава невероятна обич към родното място, с такава безрезервна отдаденост и поклонение към всички събития и хора, белязала кръстопътната орис на Борован, на които не можах да устоя. Сигурно съм пропуснал и събития и хора. Сигурно има грешки, само че това е моят роман за Борован, подобен какъвто го опознах и одобрих с душата си - с битките със саможертвата, с песните и ежедневните трудови делници. Аз единствено се пробвах да подредя и предам всичко събрано и разказано в една история, която да придвижи борованският корен и родовата памет за едно същинско българско населено място. “

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР