Вчера управляващите от ГЕРБ внесоха предложение за отмяна на машинния

...
Вчера управляващите от ГЕРБ внесоха предложение за отмяна на машинния
Коментари Харесай

Александър Ненков: Губещите партии винаги обвиняват победителите в манипулации

Вчера ръководещите от ГЕРБ внесоха предложение за анулация на машинния избор на идните на 27 октомври избори за органи на локалната власт. Подкрепиха ги от Оперативна програма и " Воля ", Движение за права и свободи към момента няма публична позиция, а от Българска социалистическа партия са изрично срещу. Коментар за претекстовете на вносителите пред " Новини.бг. " направи депутатът в три състава на Народното събрание от ГЕРБ Александър Ненков. Той е политик, икономист, наследник на уважаваните адвокати - конституционният арбитър Румен Ненков и председателката на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова:

``
реклама

" Най-важният ни мотив като вносители на предлагането на локалния избор наесен да не се употребява опцията за машинно гласоподаване е, че процедурите ще затруднят неимоверно доста главно за хората от секционните комисии. 6000 машини за гласоподаване доста биха усложнили и объркали тези хора, които, да си кажем почтено, правят една неблагодарна активност и са доста натоварени. Всички ние сме наясно, че изборите за органи на локалната власт по принцип са комплицирани като организация.

Във времето напред, когато се отработят и прецезират способите и организацията на гласуването с машини, то ще се случи. Смятаме обаче, че на този стадий нямаме подготвеност по тази причина и единствено би настъпила още по-голяма блъсканица, комплициране, безпорядък. 9 милиона бяха изхарчени за гласоподаване с машини на евровота и какъв брой % от българите се възползваха от този прийом? Едва малко над 7 на 100 от гласувалите. За локалните избори ще трябват двойно повече от уредите. Но не става въпрос за оскъпяването на гласоподаването или за икономии. А за неговата успеваемост.

Хората от СИК-овете на последния избор се затрудниха, бяха сбъркали протоколи от машинното гласоподаване, настана цялостна блъсканица. Ние считаме, че би трябвало да отчетем действителностите и да проявим състрадание към тях. Не е рационално да си вършим скъпо струващи опити и да компроментираме вота, който още веднъж наблягам, е много комплициран за организация и без машини.

Всяка партия, която не си харесва изборните резултати, първо незабавно стартира да приказва за операции и шашми, а по-късно протяга ръка да поправя и ремонтира Изборния кодекс. На евровота бяха употребени машини, но това не спря нито Българска социалистическа партия, нито другите, които не си харесват достиженията, да настояват, че било имало купени гласове и така нататък.Затова у нас изборните правила не са устойчиви и годни за дълги интервали от време, а ги трансформират нонстоп преди всеки идващ избор като непрестанно политизират тази значима тематика.

Не може и не трябва да се отхвърля, че в последните години изборите стават все по-добре проведени и спокойни, няма ги към този момент нервностите от предишното, в секционните комисии работят уравновесени хора, макар че трудът им, както към този момент загатнах, е много непризнателен. На евровота тези хора бяха на крайник от неделя до сряда и се заканваха, че повече няма да се заловен на тази работа без значение какви пари ще им дадат. Та представете си на локалните избори, в случай че им вкарат и машини какво ще стане! Това са хиляди хора, би трябвало да проявим благосклонност към тях и да се опитаме да обекчим труда им, а не да ги натоварваме в допълнение.

Дотук имаме поддръжката това да не се случи от " Обединени партриоти " и " Воля ". В комисия обсъждахме и с сътрудниците от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Социалистите изрично не желаят да ни поддържат, а от придвижването към момента не са изразили съответно мнение. Отговорността за изборите обаче се носи от ръководещите, не от опозицията, по тази причина считаме, че отговорно държание е изборният развой да се облекчава, а не да се усложнява ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР