Вчера се разкри огромен скандал, свързан с корупция във Варна.

...
Вчера се разкри огромен скандал, свързан с корупция във Варна.
Коментари Харесай

Корупция във Варна: Един от задържаните общински служители е освободен

Вчера се разкри голям скандал, обвързван с корупция във Варна . Един от двамата арестувани общински чиновници беше освободен, до момента в който другият продължава да остава в ареста . Това заяви заместник-кметът по сигурността на града Илия Коев.

След вчерашната акция на ГДБОП, която докара до задържането на четирима служители на реда и двама общински чиновници , публичното внимание е концентрирано върху ограниченията против корупцията на локално равнище. От четиримата служители на реда, уличени в приемане на рушвет от 800 лв., един също остава зад решетките, до момента в който останалите бяха освободени.

Задържаните общински чиновници , които заемат по-ниски позиции в йерархията и работят на терен, бяха хванати с рушвет от 2000 евро . Те са част от Дирекция „ Строителен надзор “ в общината и се счита, че подкупът е бил предопределен за облекчение или занемаряване на избрани строителни регулации .

Под управлението и надзора на Окръжна прокуратура–Варна се води следствие за пожелан и признат рушвет от страна на длъжностно лице от Община Варна. Установена е съпричастността на общински чиновник към закононарушението.

Предстои след разбор на събраните досега доказателства да се пристъпи към привличане към наказателна отговорност . Наблюдаващият случая прокурор ще вземе решение каква мярка за неотклонение да бъде поискана от съда. Работата по случая, осъществена от чиновници на ГДБОП при Министерство на вътрешните работи, продължава и все още под управлението и надзора на Окръжна прокуратура–Варна.

Ситуацията във Варна служи като увещание за значимостта на непрекъснатото надзорно деяние и ангажираността на всички равнища на ръководство за премахване на корупционните практики и възобновяване на доверието в държавните институции. Само посредством взаимни старания и непреклонна воля за смяна може да се реализира забележителен прогрес в битката с корупцията .

Този случай акцентира неотложната потребност от усилване на ограниченията за битка с корупцията в България . Корупцията подкопава доверието в институциите и затруднява развиването на правовата страна, като в същото време вреди на икономическото и общественото развиване на страната.

Във връзка с разкритията, обществеността и медиите остро реагираха, настоявайки за бистрота и отговорност от страна на управляващите. Наблюдава се възходяща наклонност за интензивно гражданско присъединяване в битката против корупцията, като хората изискват строги санкции за отговорните и по-ефективни ограничения за попречване на сходни случаи в бъдеще.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР