Вчера, с месец закъснение, официално бе открита учебната година в

...
Вчера, с месец закъснение, официално бе открита учебната година в
Коментари Харесай

Ремонт за милиони забави старта на учебната година във Варна

Вчера, с месец забавяне, публично бе открита образователната година в НУИ " Добри Христов " в град Варна. Първият образователен ден бе отлаган няколко пъти, повода - удължение на периода на ремонтните действия на учебното заведение, които стартираха при започване на годината.
На конференция арх. Иван Мечкунов, който е началник на плана и основен специалист в Министерството на културата заяви, че осъществените строително-монтажни работи (СМР) и новото съоръжение на учебното заведение са за над 3.6 млн. лв. . Същинските действия стартираха със закъснение на 20 февруари 2018 година като повода за това е била компликацията при намиране на компания, която да се ангажира с авторския контрол. 10 от 12 проектанти от истинския екип са се отказали и е трябвало да бъдат открити заместници и да се подписа контракт с всеки един от тях.
Арх. Иван Мечкунов изясни, че планът за ремонта е направен преди 4 години от компания „ Технопол “, която обаче не поискала да се ангажира с надзора. Причините за това не са ясни на изпълнителя на ремонтните действия, който е „ Пътсрой “. От Министерството на културата обясниха, че през септември се наложило поетапно прекъсване на строителните действия. Това не било известно и на тях. Цялото закъснение ставало от седмица за седмица. Твърдят, че не са знаели авансово какъв брой тъкмо ще отнеме отлагането на края на СМР.
Майки на деца от музикалното учебно заведение разясниха за, че няколко пъти са ги уведомили, че първият образователен ден се отсрочва, само че без да им се даде пояснение за какво се постанова това.


" Трябваше непрекъснато да звъним телефони и да питаме по кое време ще започва образователната година. Казваха ни някаква дата, а след няколко дни още веднъж разбирахме, даже от време на време от медии, че датата се отлаг,а поради закъснение на ремонтните действия. Разбира се, че бяхме обезпокоени, тъй като децата ни стартират с един месец забавяне, само че ни увериха, че всичко ще бъде наваксано. Училището наподобява в действителност добре и имаше потребност от този ремонт. "
Директорът на учебното заведение разяснява забавянето на ремонта и надлежно на образователната година по този начин:
„ Това, което ни беше казано, а ние предахме на родителите е, че образователната година ще закъснее със седмица или две. Никой не е очаквал, че закъснението ще бъде толкоз огромно. Не считам, че е редно да се случва, само че по този начин стана и аз се оправдавам за това. Не мога да разясня за какво толкоз огромно беше забавянето, само че значимото е, че ремонтът най-сетне приключи. Ще създадем всичко допустимо образователната година да приключи в нужните периоди. Занапред учениците ще учат в напълно нови условия. Сградата е актуализирана, а направената инвестиция е голяма. Получихме безплатно 9 нови пиана и 4 рояла. Има обезпечена звукозаписна система и видеонаблюдение. Благодаря на родителите, които демонстрираха схващане. Забавянето на образователната година няма да засегне ваканциите. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР