Вчера премиерът Кирил Петков съобщи, че българското правителство ще вземе

...
Вчера премиерът Кирил Петков съобщи, че българското правителство ще вземе
Коментари Харесай

Новата сделка за F-16 разбуни парламента

Вчера министър председателят Кирил Петков заяви, че българското държавно управление ще вземе решение въз основата на оферта от американската страна, каквато към момента не е получена. И укори някогашните ръководещи от ГЕРБ, че когато са сключили предната договорка с Вашингтон за закупуване на F-16, са решавали „ на крак”.

Това ядоса депутатите на Бойко Борисов. На брифинг в парламентарните коридори през днешния ден те дефинираха мненията на Петков като „ следващите нелепости, изказани от министър-председателя, в опита му да бъде оригинален”. Герберите саркастично предложиха на ръководещите да проведат „ образование на тематика отбрана” на премиера и министрите му.

От „ Продължаваме промяната” поддържаха водача си Петков. Депутатът от групировката Благовест Белев разгласи, че можем да получим идващите 8 самолета на по-ниска цена от първата осмица. Той установи, че това е знак за нарасналото доверие на Съединени американски щати към България.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия обаче сподели противоположното – че предстоящата цена ще бъде даже по-висока от предходната. И съобщи, че е „ безумно” слаба стопанска система като българската да предава милиарди на Съединени американски щати посредством покупката на скъпи оръжия.

Христо Иванов от Демократична България внимателно разяснява, че договарянията би трябвало да продължат, като се търсят оптимални условия. „ Не можем да си позволим да не влагаме в рационализация на въоръжените сили”, означи той.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че страната би трябвало да има отбранителни качества, само че подсети, че първата партида от изтребители към момента е „ единствено на хартия”.

Националистите настояха изискванията по всички контракти за закупуване на оръжие от Съединени американски щати да бъдат преразгледани. От ГЕРБ-СДС, които подписаха договорката за първите 8 самолета, увериха, че изискванията са общоприети, договорите са обществени и никой, който търси нередности, няма да открие такива.

По-нататък полемиката продължи във взаимни обвинявания в неистина. От Българска социалистическа партия твърдяха, че руснаците са си плащали неустойките при закъснение по контракти, за разлика от американците. Хората на Борисов отвръщаха, че това е погрешно. И питаха какво са свършили новите ръководещи, с цел да получи страната ни обезщетения от Вашингтон поради забавената доставка на първата партида от 8 броя F-16.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР