Вчера най-големите работодателски организации поискаха оставката на ръководството на Министерството

...
Вчера най-големите работодателски организации поискаха оставката на ръководството на Министерството
Коментари Харесай

Васил Велев: Енергетиката ни е затънала до гуша в кал

Вчера най-големите работодателски организации желаеха оставката на управлението на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг и на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".

" Нетърпима е обстановката и в случай че в къси периоди не получим оставки - ще има митинги. Ситуацията е изцяло ненормална. Не става дума за елементарна нелепост и несръчност, а за зловредно ръководство. Не разчитаме на Комисия за защита на конкуренцията и Прокуратурата. Там сме се оплаквали през годините. Трябва ДАНС и Министерство на вътрешните работи да се намесят ", безапелационен беше ръководителят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на " Денят ON AIR " по Bulgaria ON AIR. Той е уверен, че цената на тока се манипулира.

" Всичко като че ли се прави съзнателно, с цел да се подвига цената и да се облагодетелстват избрани лица. Тук службите би трябвало да се намесят, тъй като касае националната сигурност. Това е бойкот, не е инцидентно. ДАНС и Министерство на вътрешните работи би трябвало да се намесят ", безапелационен е Велев.

От началото на август токът в България е най-скъп в Европейски Съюз. Изчисленията демонстрират, че е със 73% по-скъп от Германия. Председателят на АИКБ уточни като главен проблем неналичието на регулация от страна на страната.

" Българският енергиен холдинг е монополист на борсата, само че цента не се контролира за свободния пазар, за разлика от ВиК сдруженията. Нямаме задоволително добра съгласуваност, тъй че този монопол да не може да въздейства на цената ", съобщи Велев пред Bulgaria ON AIR.

Сред желаните оставки е и тази на министъра на енергетиката Андрей Живков.

" Ръководството на БЕХ не е заменено, нито на Топлоелектрическа централа 2. Андрей Живков явно не се оправя. Имаше нерешителен опит да смени управлението на БЕХ, само че не съумя. Нашата държавна енергетика е затънала до гуша в тиня ", стимулира се Васил Велев.

Той беше безапелационен, че в случай че няма проведени митинги, хората сами ще излязат пред БЕХ с работните си дрехи и принадлежности, тъй като обстановката излиза отвън надзор.

" Редица предприятия стопираха работа, като няма метали, няма и машиностроене. Хората не работят. Те не биха могли да работят, без да натрупат големи загуби. Тези, които могат да трансферират високата цена на тока върху крайния артикул, ще покачат цените и ще генерират инфлация ", предвижда Велев.

Според него незабавно би трябвало да бъде приключен Планът за възобновяване и развиване, с цел да получи България допустимо най-скоро средствата от Европейски Съюз.

" Трябва някой да поеме политическата отговорност, без това няма гаранции, че няма да ни го върнат от Европейска комисия ", прикани ръководителят на АИКБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР