Вчера НАСА се опита да осъществи радиоконтакт със стария марсоход

...
Вчера НАСА се опита да осъществи радиоконтакт със стария марсоход
Коментари Харесай

НАСА изгуби контакт с пострадалия от прахова буря марсоход Опортюнити

Вчера НАСА се опита да реализира радиоконтакт със остарелия марсоход “Опортюнити ”, който скоро ще навърши 15 години от изстрелването си. За страдание “Опортюнити ” не отговори на “обаждането ”. Екипът на задачата допуска, че зарядът на батериите е паднал под 24 волта, в резултат на което марсоходът е влезнал в специфичен режим на работа. При този режим всички подсистеми, като изключим бордовия часовник, са изключени. 

Бордовият часовник е по този начин програмиран, че да задейства компютъра и да ревизира мощността. В случай че няма задоволително заряд, марсоходът заспива още веднъж. Понастоящем над долината Пърсъвиърънс, където работи “Опортюнити ”, има такава мощна прахова стихия, че денят се е трансформирал в нощ. Ръководството на задачата счита, че няма да има задоволително електрическа енергия, с цел да може марсоходът да реализира радиоконтакт със Земята най-малко още няколко дни.

Бурята бе открита за пръв път на 30-ти май. В рамките единствено на две седмици тя по този начин се е развихри, че през днешния ден покрива 35 милиона квадратни километра – една четвърт от Марс, повърхност, която на Земята би обхванала цялата Северна Америка и Русия по едно и също време!

Екипът остава оптимистично надъхан, че “Опортюнити ” може да преживее и това затруднение. Едно от дребното позитивни неща на марсианските стихии е, че до момента в който протичат, огромните температурни разлики сред деня и нощта понижават, така че не се чака електронните съставни елементи да бъдат изложени на рискови температурни условия. Но даже и “Опортюнити ” да не се оправи, задачата му е повече от сполучлива. Марсоходът съумя да работи близо 15 години, а бе конструиран едвам за 90-дневна задача. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР