Вчера Народното събрание даде зелена светлина за проекта АЕЦ „Белене”

...
Вчера Народното събрание даде зелена светлина за проекта АЕЦ „Белене”
Коментари Харесай

Политически представители коментираха рестарта на АЕЦ „Белене”


Вчера Народното събрание даде зелена светлина за плана АЕЦ „ Белене” и следва търсене на вложител. В Народното събрание само от Движение за права и свободи гласоподаваха срещу плана, които считат, че е рисков, заяви бТВ.

В студиото на „ Тази сутрин” членове на всички парламентарно показани партии обсъждаха рестарта на енергийния план. В диалога участваха Александър Ненков от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „ Обединени патриоти”, Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия, Рамадан Аталай от Движение за права и свободи и Пламен Христов от „ Воля”.

Според Рамадан Аталай план като АЕЦ „ Белене” няма по какъв начин да се реализира, защото у нас няма сигурна енергийна среда. Според него методът към плана е бил лекомислен.
От Българска социалистическа партия пък показаха подозрение дали планът изобщо ще рестартира, въпреки и да са подкрепили решението на държавното управление. „ По този метод към този момент сме го играли, планът е страдал поради политически мантризъм”, сподели Атанас Костадинов от левицата.

Според Пламен Христов от партията на Веселин Марешки за първи път в Народното събрание има воля за осъществяването на даден план. „ Тук не съществува въпросът дали да има или да няма АЕЦ „ Белене”. Единственото, което би трябвало да създадем е да спрем политическото говорене. Тогава би трябвало да огласим от Ванкувър до Владивосток, че имаме на масата за договаряния план за централата”, счита той.

„ Интересът на страната е да има нуклеарна мощ. Това е стратегически интерес – няма войни в страни с нуклеарни централи. Това е стопански и кадрови интерес – сътворяваме една сериозна група хора, които са съществено образовани и се занимават с висока технология”, сподели на собствен ред Искрен Веселинов от „ Обединените патриоти”.
Александър Ненков от ГЕРБ разясни обаче, че рестартирането на плана зависи и от „ Атомстройекспорт”, които би трябвало да спомагат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР