Вчера направих своя дебют като гост-лектор на форума за популярна

...
Вчера направих своя дебют като гост-лектор на форума за популярна
Коментари Харесай

Ревю на филма Behind the Curve – или какво кара един човек да стане плоскоземец?

Вчера направих своя дебют като гост-лектор на форума за известна просвета Ratio. Поводът – да изгледаме и  разясняваме кино лентата Behind the Curve. Филмът бе оповестен публично на 15-ти декември 2018 година в Съединени американски щати, а от февруари 2019-та е в Netflix. 

Какво в действителност кара един човек да се трансформира в плоскоземец? Отговорът съгласно посланието на кино лентата е явен – вярата в една щура доктрина дава на човек еднаквост и принадлежност към общественост.

Но в случай че си мислите, че типичният плоскоземец е напълно необразован човек, който в никакъв случай не е стъпвал на учебно заведение, ще се излъжете. Плоскоземците, които са показани в Behind the Curve, са добре изглеждащи хора, които имат специалност и не са в положение на финансов недостиг. Това са персони, които се стремят да придобият свое лично схващане за истината за света, в който живеем – колкото и налудничаво да е това схващане. 

Общността на плоскоземците има всички вероятни характерности на всяка една човешка общественост. Behind the Curve разкрива вълнуващи истории за завързани другарства, караници и опити за сантиментални връзки. Естествено, има амбициозни хора, които желаят да изпъкнат в границите на общността и да водят останалите. Донякъде проблем се оказва наклонността на плоскоземците да съзират конспирации във всичко и по този начин те търсят дали измежду редиците им няма внедрени сътрудници. Особено забавно е, когато известната блогърка Патриша Стиър е упрекната, че е загадка внедрена глобоземка, защото името ѝ, изписано на британски – Patricia, приключва на CIA – т.е. Централно разузнавателно управление на САЩ. Сиреч, Патриша е сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ. Самата тя признава във кино лентата, че ѝ е занимателно по какъв начин останалите са в положение да имат вяра такива небивали неща за нея, които въобще не са правилни и които я подтикват да се замисли дали тя инцидентно не бърка за личните си вярвания. Но въпреки всичко остава на мнение, че е права в разбирането си за формата на Земята. 

На фона на всичките тези дефекти, общността на плоскоземците е като цяло гостоприемна, а щом се видят лице в лице, хората се държат един с различен топлосърдечно. Плоскоземните конференции се явяват финален кей на хора, отхвърлени от близки и родственици. Behind the Curve разкрива тъмната страна на плоскоземното придвижване – в случай че някой човек се люшне по конспирациите и стане плоскоземец, рискува всички да го помислят за простак или вманиачен. Почти всички плоскоземци са изгубили най-малко един другар, а някои от тях са се развели и не приказват с децата си. 

Това дава частично отговор на въпроса за какво плоскоземците отхвърлят да се отрекат от вярванията си даже в светлината на доказателствата, че тези вярвания са неправилни. Ако признаят, че са сбъркали, плоскоземците ще изгубят новите си другари и поддръжката на плоскоземната общественост, а в същото време някогашните им другари, които са ги зарязали поради плоскоземието, няма да се върнат. Никой не желае да е новобранец. 

Не е чудно, че плоскоземците се пробват да убедят останалите в правотата си по теоретичен метод и организират лични опити. Но и не трябва да ни изненадва, че опитите им ги опровергават. Един човек се охарчва с цели $20 000 $ (отново дублирам: това не са хора без специалност и пари), с цел да си купи лазерен жироскоп. Поведението на жироскопа е съвместимо с това на сферична Земя, а не на плоска. Този пич, виждайки, че резултатите от опита не съставляват това, което е очаквал, отхвърля да ги показа с останалите плоскоземци на локалната конференция. Друг плоскоземец предлага опит с лазерно излъчване, което да премине през три измервателни поста в разстояние на четири благи. Ако Земята е плоска, лъчът ще е на височина от 8 фута над земната повърхнина и при трите поста. Но в случай че Земята е сфера, ще бъде измерена височина от 8 фута единствено на първия и последния пост, до момента в който на междинния ще е измерена височина от 5.6 фута. Първоначално опитът се проваля заради разсейването на светлинния лъч, което не разрешава да се създадат точни измервания. Плоскоземецът поправя опита и организира различен, подобен подобен, единствено че с различен светлинен източник. И когато опитът потвърждава очевидното – че Земята е с кълбовидна форма, филмът приключва с: “Интересно. Това е забавно ”. 

Да, забавно. Но колкото и да е забавно, обстоятелствата сами по себе си не могат да разрушат псевдонаучно поверие. Когато един човек е вложил прочувствено доста време в обещано становище, даже и то да е неправилно, той не е подготвен да се откаже от него. “Моите вярвания – това съм аз ”, считат множеството хора. Плоскоземието – това е еднаквост. То дава образа на твоето “аз ”, а твоето “аз ” е това, което виждат другите и чакат от теб като модел за държание, с цел да продължиш да бъдеш одобряван от тях. 

Като умозаключение бих предложил кино лентата за всеки, които се интересува от тематиката за какво някои хора имат вяра в налудничави конспирации. Той е лек, комичен (без да се подиграва с плоскоземците), на наличен език. Може би най-важното – Behind the Curve обезпечава естрада на плоскоземците и им дава опция да изразят мислите си пред аудитория. Вероятно самите плоскоземци, които са се навили да вземат участие във кино лентата, не осъзнават какъв брой дълбоки секрети са разкрили пред феновете – секрети за самото естество на психическите настройки да вярваш в такова безумство. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР