Вчера на 63-годишна възраст почина поетът, преводач и литературен критик

...
Вчера на 63-годишна възраст почина поетът, преводач и литературен критик
Коментари Харесай

Почина поетът, преводач и литературен критик Владимир Трендафилов

Вчера на 63-годишна възраст умря поетът, преводач и книжовен критик проф. Владимир Трендафилов. Новината заяви в персоналния си профил във " Facebook " неговата брачна половинка - писателят и стихотворец Кристин Димитрова. Опелото ще се извърши на следващия ден в църквата " Св. Георги ".

Владимир Трендафилов е един от водещите литературни критици и преводачи от британски. Негово дело са преводи на Уилям Бътлър Иейтс, Тед Хюз, Силвия Плат. Автор е на две стихосбирки " Четирите фокуса " (1997 г.) и " Смъртният танц на фокусника и други стихотворения " (1999 г.).

Трендафилов е роден във Варна през 1965 година Завършва британска лингвистика в Софийския университет. В продължение на 2 години работи като редактор в издателство " Народна просвета ", след което става учител в Софийския университет. Хабилитира се като доцент с проучването " Дебютът Дикенс: Начална рецепция на британския създател и на творчеството му в България " (2005 г.). В последните години водеше лекции по модерна английска литература.

Той беше деен книжовен критик в медии като вестник " Култура ". Автор е на книги като " Неизлечимият облик в огледалото " (1996 г.), " През седмица в литературния аквариум " (1999 г.), " За рамките на литературата " (2005 г.).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР