Вчера и днес българи идват пред руското посолство в София

...
Вчера и днес българи идват пред руското посолство в София
Коментари Харесай

Българи оставят цветя пред руското посолство в памет на жертвите на атентата

Вчера и през днешния ден българи идват пред съветското посолство в София и оставят цветя и свещи в памет на над 130-те жертви на атентата в Москва.  " Благодаря на българите, че са съпричастни към нашата тъга. Че скърбят дружно с руснаците. Може да се бием, само че човещината би трябвало да бъде нескрито ", сподели пред БНР съветска гражданка, живееща в България. 

Неделята беше разгласен за ден на печал в Русия, а от посолството на Федерацията у нас излязоха със следното известие във Facebook:

" Във връзка с оповестения народен печал в памет на многочислените жертви на терористичната офанзива в съветския концертен комплекс " Крокус Сити Холл ", Посолството на Русия в България открива електронна Книга за съболезнования.

Можете да изразите присъединяване си, като изпратите имейл до Посолството: [email protected].

Благодарим на всички, които към този момент ни изрекоха думи на състрадание и поддръжка. Признателни сме, че споделяте скръбта ни ".

От съветското посолство в София оповестиха още, че получават стотици писма и известия от загрижени български жители и съветски сънародници в България, изразяващи усеща на взаимност с народа на РФ в този драматичен миг.

" Към дипломатическата задача се подгасят цветя и свещи в символ на тъга за жертвите на чудовищния терористичен акт, осъществен през вчерашния ден в " Крокус Сити Хол " в Москва. Искрено сме признателни на всички, които не останаха безразлични към ужасната покруса и споделят тази тъга с нас ", написаха още от ръководената от Елеонора Митрофанова задача.

 

Русия скърби за жертвите на терористичното нахлуване край Москва 

Знамената в Русия бяха спуснати на половина в днешния ден на печал, откакто над 130 индивида бяха убити с автоматизирано оръжие на рок концерт в покрайнините на Москва, което беше най-големият атентат в страната за последните две десетилетия, съобщи Ройтерс.

Президентът Владимир Путин разгласи ден на печал и се зарече да открие и накаже всички забъркани в нападението, при което починаха 133 души, в това число и три деца, а над 150 бяха ранени.

Това бе най-смъртоносната офанзива на съветска територия от 2004 година насам, когато ислямистки бойци нападнаха учебно заведение в град Беслан и взеха за заложници над 1000 души, измежду които и стотици деца, напомня Българска телеграфна агенция.

" Изразявам своите дълбоки и откровени съболезнования към всички, които са изгубили близки ", сподели през вчерашния ден съветският президент в послание към нацията, което бе и първият му обществен коментар след терористичния акт. " Цялата страна и целият ни народ страда дружно с вас ", добави той.

Отговорност за офанзивата пое " Ислямска страна ", само че Путин не загатна ислямистката формация по отношение на нападателите, за които сподели, че са се пробвали да избягат в Украйна. Той акцентира, че " от украинска страна " е имало подготовка те да бъдат трансферирани през държавната граница.

Украйна неведнъж отхвърли да има каквато и да е роля в офанзивата.

Нападението в петък бе осъществено тъкмо преди рок групата " Пикник " да извърши своя шлагер " Не се опасявай от нищо ". Нападателите стреляха с автоматизираните си оръжия по ужасени цивилни, които падаха с писъци под дъжда от патрони.

Днес пред залата " Крокус сити хол " идваха хора, които оставяха цветя. В Москва се извиха дълги опашки от искащи да дарят кръв. Кръвните банки оповестиха, че към този момент разполагат с задоволително количество за интервал от четири до шест месеца. Из съветската столица бяха сложени билбордове, на които е изобразена свещ и е изписана думата " скърбим ".

Редица страни из целия свят показаха ужаса си от офанзивата и изпратиха съболезнования на съветския народ. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР