Вчера беше извършено плащането на сумата на 1.009 милиарда евро

...
Вчера беше извършено плащането на сумата на 1.009 милиарда евро
Коментари Харесай

До 10 дни 630 000 клиенти на Райфайзенбанк в България ще имат нова обслужваща банка

" Вчера беше осъществено заплащането на сумата на 1.009 милиарда евро за пазаруването на бизнеса на Райфайзенбанк и дъщерните й сдружения в България, с което ние на процедура създадохме не просто и единствено най-голямата банка, само че и най-голямата финансова група в България ". Така Петър Андронов, основен изпълнителен шеф на бизнес направление " Международни пазари " в KBC Груп (собственикът на българската банка ОББ), разгласи през днешния ден пред публицисти формалното придобиване на активите на австрийската финансова институция у нас.

Сделката стана известна още предходната година, само че с направеното заплащане тя към този момент публично е затворена, а за клиентите на " Райфайзенбанк " в България, чиято обща численост възлиза на 630 000 души, единствено след 10 дни ще бъдат обслужвани от нов бранд - KBC Банк. Това е новото име на австрийската банка у нас, която към този момент е благосъстоятелност на белгийската група KBC.
 Петър Андронов и Питър Рубен показват директния бранд на
Източник:

Петър Андронов и Питър Рубен показват директния бранд на "Райфайзенбанк " в България

Новото име обаче няма да остане за дълго - проектите на новия белгийски притежател са в идващите 2-3 тримесечия да слее двете си банки на българския пазар - новата KBC Банк и добре познатата ОББ. Заедно с тях ще бъдат обединени и дъщерните сдружения, като след приключването на процеса общата финансова институция ще има общо 2.4 милиона клиенти във всичките си бизнеси - банков, осигурителен, пенсионен и в ръководството на активи. Тя ще се трансформира и в един от най-големите работодатели във финансовия бранш у нас с над 7000 чиновници.
 KBC Банк закупи дефинитивно Райфайзенбанк (България)
KBC Банк закупи дефинитивно Райфайзенбанк (България)

Според прогнозите, KBC Банк ще стане най-голямата банка у нас

Сделката ще изкачи ОББ до първото място в класацията на най-големите банки у нас. По данни към месец март общите активи на двете банки възлизат на 27.3 милиарда лв., до момента в който на подгласниците Уникредит Булбанк и ДСК са надлежно 26.6 милиарда лв. и 25.1 милиарда лв.. Тук обаче е мястото да се каже, че при обединение на финансови институции постоянно има известна амортизация на активи, тъй че точната им обща стойност ще бъде известна след края на процеса. В тази връзка Петър Андронов съобщи, че чака " свирепа конкуренция " на върха на банковия бранш у нас.

" С тези договорка имаме към този момент едноличен максимален вложител в България - това е KBC груп за всичките години на прехода ", съобщи още Андронов. Става дума за сумата от 2.4 милиарда евро, които са били вложени в страната от влизането на белгийската група на локалния пазар през 2007 година. " Заедно с това групата е и най-големият заемодател на страната ", добави още той, визирайки количеството държавни скъпи бумаги, които банката има.
 Мениджърският състав на новата KBC Банк
Източник:

Мениджърският състав на новата KBC Банк

След приключването на договорката българският пазар става третия най-съществен за белгийската група - след тези в родната Белгия и Чехия, а упоритостите на групата са да стане водач във всеки един пазарен сегмент, на който взе участие. Това съобщи пред екипа на Money.bg Питър Рубен, основен изпълнителен шеф на ОББ. Попитан по какъв начин сливането ще засегне личния състав на двете банки, той отговори, че " в края на този развой, който ще продължи 2 години, общият брой хора, които ще работят в тази група, ще бъде малко по-малък, в сравнение с в този момент ".

Пълният диалог с него можете да гледате в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR в събота от 16.30 часа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР