Вчера бе публикуван за обществено обсъждане Законопроектът за промяна на

...
Вчера бе публикуван за обществено обсъждане Законопроектът за промяна на
Коментари Харесай

Как ще бъде разделена страната с новите райони

Вчера бе оповестен за публично разискване Законопроектът за смяна на Закона за районното развиване, а една от най-съществените промени ще бъде разделянето на страната на четири, вместо на шест региона за обмисляне.

Една от аргументите за потребността от прерайониране идва от това, че най-бедният район в Европейски Съюз – Северозападна България, към този момент не дава отговор на критериите за европейско финансиране за новия програмен интервал.

На конференция във вторник новият районен министър Петя Аврамова съобщи, че новите региони ще са Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски. Освен това се възнамерява да отпаднат регионалните центрове, а вместо тях ще бъдат избрани градове, в които да се реализират функционалности по обмисляне, програмиране, ресурсно обезпечаване, наблюдаване и оценка на районното развиване.

Ето и кои области ще влизат в четирите региона:

Дунавският регион - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Търговище;

Черноморският регион - Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен;

Югозападният регион - Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград;

Тракийско-Родопският - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян;

Законопроектът планува разширение на пълномощията и въвеждане на двустепенен модел на ръководство на препоръките за районно развиване, който включва управнически и експертно-технически състав.

Те ще извършват функционалности за осъществяването на стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз или финансирани от държавния бюджет и други финансови източници, в това число, във връзка с координиране, избор и оценка на планове./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР