Вчера, 8.03.2024 г., в зала 2.101 на Русенския университет се

...
Вчера, 8.03.2024 г., в зала 2.101 на Русенския университет се
Коментари Харесай

С народна музика, питка и баница Русенският университет посрещна 102 чуждестранни студенти по програма ЕРАЗЪМ+

Вчера, 8.03.2024 година, в зала 2.101 на Русенския университет се състоя церемонията по формалното посрещане на задграничните студенти по стратегия Еразъм+, които ще се образоват през летния учебен срок.

През зимния учебен срок на академичната 2023/2024 студентите бяха 62 от 8 страни, а през настоящия ще се образоват 102-ма задгранични студенти от 34 университета от 17 страни. Така Русенският университет посреща общо 164 студенти от чужбина по Еразъм+, учащи се за един или два семестъра, което е рекорден брой спрямо предходните университетски години.

С българска национална музика, питка и баница българските студенти, облечени в обичайни носии, посрещнаха своите нови сътрудници. Всички задгранични студенти получиха и мартеници, а домакините им описаха за този бит.

Срещата откри ректорът на Русенския университет проф. доктор инж. Пламен Кангалов, който приветства всички с „ Добре пристигнали! “ и им пожела триумф.

„ Убеден съм, че ще имате време да се запознаете с традициите и обичаите на българите и да опознаете прелестната българска природа и културно-историческо завещание. От името на академичното управление ви поисквам прелестни прекарвания в България и в Русе, и да осъществите нови другарства, за които да си спомняте, когато се завърнете в родните си страни. “ - сподели в приветствието си към задграничните студенти ректорът.

Официален посетител на събитието беше и ръководителят на Общото заседание на университета акад. Христо Белоев.

Заместник–ректорът по Международно съдействие доцент доктор Галина Иванова срещна студентите със структурата на университета, организацията на образователния развой и им даде информация за тяхното образование.

Председателят на Студентския съвет Ангел Иванов описа за събитията, които съветът провежда.

Повече от половината задгранични студенти през летния учебен срок - 61 ще се образоват във Факултет „ Електротехника, електроника, автоматика “, а останалите - в другите факултети и във филиал Силистра.

12 от студентите са тук от зимния учебен срок и ще се образоват цяла година. 6 студенти от тези, които бяха единствено за зимния учебен срок, взеха решение да удължат своята Еразъм подвижност с още един учебен срок. Интересен е фактът, че Еразъм студенти в предходни университетски години избират да се върнат още веднъж – това са 8 студенти от Румъния, Турция и Молдова. Най-голямата група от студенти от един университет е от ЕСЕ - Париж, Франция – 12 студенти през зимния учебен срок и 20 студенти през настоящия. Най-голямата група от една страна са студентите от Испания - през зимния учебен срок бяха 25 на брой, които идват от 7 университета, а в този момент са 19 студенти от 6 просветителни институции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР