Вчера, 25.03.2020 г., в условията на извънредното положение поради пандемията

...
Вчера, 25.03.2020 г., в условията на извънредното положение поради пандемията
Коментари Харесай

Проф. Асена Стоименова: От ЕС, само в Австрия, България и Малта, генеричното заместване не е разрешено

Вчера, 25.03.2020 година, в изискванията на изключителното състояние заради пандемията COVID-19, на уеб страницата на Министерството на здравеопазването бе оповестено за малко предложение за смяна в Наредба № 4 от 2009 година заусловията и редазапредписване и разпределяне на лекарствени артикули. Това се споделя в публична позиция на ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. В нея се показва още:
Предложената смяна щеше да даде опция единствено в изискванията на изключителната обстановка и единствено при единодушие на пациентите, българските фармацевти да вършат по този начин нареченото " генерично заместване”.

При генеричната подмяна фармацевтите заменят един постановен артикул с различен лекарствен артикул със същото интернационално непатентно название (лекарствено вещество), същите, като предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Това на процедура е съблюдаване на предписаното лекуване и не се подменя волята на лекаря. Генеричното заменяне е нормална процедура в другите страни, то води до икономисване на обилни обществени запаси, а в изискванията на пандемията щеще да помогне да се лимитират оптимално контактите на пациентите с повторни визити при медицински експерти или аптека, в търсене на наставления лекарствен артикул, каквито са и напътствията на Националния действен щаб.

След разпространяването на информацията за предлаганата смяна, някои заинтригувани страни реагираха извънредно отрицателно, в това число посредством дезинформация и предлагането бе свалено от уеб страницата на министерството на опазването на здравето.

Приветстваме опита на Министерството да облекчи доста обслужването на пациенти в условия на изключителни ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19. Очевидно е, че част от българското общество не е узряла за въвеждането на този известен в другите страни метод. Само в три страни от Европейския съюз - Австрия, България и Малта, генеричното заменяне не е позволено. Нима останалите държави-членки бъркат в лекарствената си политика? Нима лекарите в тези страни смятат, че генеричното заменяне лишава отговорността им за лекуването? Нима тези, които имат по-големи бюджети за опазване на здравето бъркат с въвеждането на про-генерична политика?

Очакваме от заинтригуваните страни, които се оповестиха срещу препоръчаната смяна, да реагират градивно в случаи на дефицит от избрани лекарствени артикули, да поемат своята отговорност, тъй като вчерашните им дейности ще имат утрешни последици. Да нямат упования, че българските магистър-фармацевти ще нарушават настоящото законодателство.

Очакваме от медиите да ревизират информацията, която получават преди да я разгласяват. Заявявам, че Българският фармацевтичен съюз под никаква форма не е реализирал съгласие със сдружението на Общопрактикуващите лекари в България, че се отхвърля от генеричното заменяне. Публикацията във в. " Сега ", която цитира Българското национално радио и се базира на доцент Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, в тази част, не дава отговор на истината.

Призоваваме Българския лекарски съюз да пази професионално позицията си, с причини, които са в интерес на обществото и пациентите и да се разграничи от неговите членове, които употребяват управителната си позиция, с цел да популяризират погрешна информация.

В този тежък за нацията миг, който е тестване за полезностите на всички ни, имаме потребност от медицински експерти с висок морал и професионална нравственос.

Медицински експерти с визия оттатък краткосрочието на пандемията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР