Вчера, 23 април, най-после успях да разгледам темата с данъчните

...
Вчера, 23 април, най-после успях да разгледам темата с данъчните
Коментари Харесай

В условия на коронавирус - благодаря ти, НАП!

Вчера, 23 април, най-сетне съумях да прегледам тематиката с данъчните заявления и срокът, в който те да бъдат подадени. Според тълкувание на Национална агенция за приходите, тези по член 50 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се подават до 30 април. Според моето тълкувание на Закона за изключителното състояние, се подават до 30 юни!
Разбира се, аз не съм държавен орган. Не съм и мастит правист. Обаче към момента мога да чета. И чета следното в Закона за изключителното състояние: " През 2020 година срокът за подаване на годишната данъчна декларация по член 50 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2019 година за внасяне на дължимия по декларацията налог върху годишната данъчна основа от лицата по член 51, алинея 1 от същия закон се удължава до 30 юни ". ! Според Национална агенция за приходите, това важало единствено за тези хорица по член 51, алинея 1 – еднолични търговци, земеделци, изобщо някаква категория разрастващи някакъв бизнес. Защо е по този начин, свястно пояснение НЯМА – най-малко за мен! И съм безусловно уверен, че срокът съгласно закона е 30 юни, както и че няма човек с една мозъчна клетка в главата, който да схваща нещо друго!
Ако някой инцидентно не знае, в България към този момент може да си подадеш данъчната декларация онлайн. За да го направиш обаче, би трябвало да имаш личен идентификационен код (ПИК). А с цел да се сдобиеш с ПИК, би трябвало да отидеш до Национална агенция за приходите, с цел да си го вземеш – на място! От през вчерашния ден, 23 април, към този момент можеш да заявиш издаване на ПИК по телефона или онлайн – само че най-малко от формалното известие аз пояснявам (няма единствено Национална агенция за приходите да тълкува) обстановката по този начин, че отново би трябвало физически да идеш, та да го получиш тоя запустял код! Защото в формалното известие на Национална агенция за приходите за новата алтернатива написа следното: " В заявката за издаване на ПИК е належащо потребителят да уточни своите данни, наложително електронен адрес за преписка, както и желан от него офис на Национална агенция за приходите, в който ще получи издадения ПИК ".
Затова – задавам следните въпроси към господин Бойко Борисов като министър председател т.е. виновен за цялото ръководство на страната, към господин Владислав Горанов като финансов министър т.е. виновен за данъчната политика и към генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски като шеф на Националния действен щаб за битка с ковид:
1. Помага ли Национална агенция за приходите с превратно пояснение на закон или несъзнателно за разпространяване на COVID-19?
2. Ако оказва помощ, ще бъде ли търсена отговорност? Не за друго, ами тъй като 39 000 (по думите на представителя на Национална агенция за приходите господин Росен Бъчваров пред Actualno.com) или 45 000 души (според известието на Национална агенция за приходите, към коеот има деен линк по-горе) от 13 март са ходили до Национална агенция за приходите да си вземат ПИК - това изброените господа нагоре могат ли да го обмислен с някой математически модел на какъв брой опашки се явява и спазена ли е обществена отдалеченост при образуването на въпросните опашки?!
Благодаря, отговори на тези въпроси почтено казано не чакам. Сега ще взема да звънна доктора, да го видя по какъв начин е, какво прави...
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР