Въззивен състав на Бургаския апелативен съд потвърди първоначалния арест на

...
Въззивен състав на Бургаския апелативен съд потвърди първоначалния арест на
Коментари Харесай

Оставиха зад решетките пияния водач, убил пътен полицай

Въззивен състав на Бургаския апелативен съд удостовери първичния арест на Георги К., предизвикал, в пияно положение зад кормилото, гибелта на полицейски чиновник от гр. Нова Загора. Престъплението беше осъществено 2 декември 2020 година на път ІІІ-5503, в землището на с. Радево, община Нова Загора, напомнят от съда.

Шофирайки лек автомобил BMW, Георги К. е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата като не извършил задължението си да управлява непрестанно пътното транспортно средство, което ръководи и по несъобразителност предизвикал гибелта на Тодор Т. на 35 години от гр. Нова Загора. Деянието е осъществено в пияно положение. По време на правосъдното съвещание пред въззивната инстанция прокурорът показа резултатите за химическо установяване на концентрацията на алкохол, който открива, че в изследвана проба кръв, взета от обвинения се потвърждава съществуване на етилов алкохол в централизация 0,75 промила.

Апелативните съдии споделят извода на Окръжен съд – Сливен, изработен въз основата наличните по делото данни, които сочат, че е налице обосновано съмнение за авторство, както и че съществува действителна заплаха обвиненият да извърши закононарушение, в случай че се намира на независимост.

Той е притеглен за закононарушение, което въпреки и по неволя, е тежко по смисъла на закона. Извършеното действие е с висока степен на социална заплаха - причиняване в пияно положение на гибел на полицейски чиновник, който е изпълнявал служебните си отговорности. Предвиденото наказване е „ отнемане от независимост “ за период от 3 до 15 години. От приложената информация по делото от бранш „ Пътна полиция ” - Сливен за позволените от обвинения нарушавания по ЗДвП, е видно, че той неведнъж е наказван по административен ред с фишове и наказателни постановления за позволени такива нарушавания и се явява систематичен извършител, които условия основават опция за причиняване на ново ПТП от негова страна.

Според въззивния състав мярката за неотклонение „ задържане под стража “ е съответна на високата степен на социална заплаха на съответното действие, съобразена е с данните за личността на съответния деятел и откритото му държание на неизпълнителен лидер на МПС. Тази мярка за процесуална насила ще способства за осъществяване задачите на закона, като наред с това ще обезпечи приключването на наказателното произвеждане в рационален период, се показва в постановения правосъден акт на Апелативен съд – Бургас.

Определението не предстои на обжалване и протестиране.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР