Възстановеният паметник-костница на загиналите за освобождението на Пиринския край от

...
Възстановеният паметник-костница на загиналите за освобождението на Пиринския край от
Коментари Харесай

Възстановиха паметник-костница на войници от Междусъюзническата война

Възстановеният паметник-костница на починалите за освобождението на Пиринския край от турско иго и в Междусъюзническата война офицери и бойци беше открит в Благоевград. Емблематичният за града мемориал е издигнат през 40-те години на предишния век, а през днешния ден е реставриран в първичния си тип. Военни, политици, общественици и родолюбци отдадоха респект на починалите български бойци.

Благоевград

Години наред паметникът-костница тънеше в давност. До актуализирания му тип през днешния ден се стига откакто родолюбци от клуб " Традиция " възвърнаха изчезналия в горната част " войнишки кръст за смелост ".
Кирил Алексиев, Регионален клуб Традиция " и шеф на Регионалния исторически музей в Благоевград: Разбрахме, че има редица неща, които имат потребност от дооправяне - да се възвърне част от настилката, да може да се ремонтира изпод криптата в паметника, след което разбрахме, че има огромна част непогребани кости на бойците, които са починали през 1913 година
С помощта на локалната власт и военното министерство мемориалът е изцяло реставриран, а в обновената крипта към този момент са положени костите на 580 бойци и офицери, починали през Междусъюзническата война и по време на освобождението на Горна Джумая.
Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Това не са просто едни близо 600 индивида, това са 600 живота, 600 ориси, 600 фамилии. Нямаме право да забравяме.
Експерти от музея в Благоевград търсят и други забравени войнишки монументи, които да бъдат ремонтирани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР