Възстановена е базата данни на Търговския регистър до 6 юни

...
Възстановена е базата данни на Търговския регистър до 6 юни
Коментари Харесай

Борисов уверен, че Търговският регистър ще работи до края на седмицата

Възстановена е базата данни на Търговския указател до 6 юни 2018 до 12 часа, а в този момент към този момент и към 17 юли 2018 тг. В ход е възобновяване на данните за август.
Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Народното събрание по време на изключителното съвещание, свикано по искане на Българска социалистическа партия поради срутва на Търговския указател и банкрута на застрахователното сдружение " Олимпик ".

Премиерът регистрира, че сполучливо се изтеглят данните от дефектиралите дискове и е възобновена и информацията за Годишните финансови доклади.

Проблемите бяха ясни още първите 24 часа след срутва въз основата данни, съобщи Борисов в отговор на въпроси на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков: " Как се стигна до срутва в ТР? Каква е повода за него. "

Зарков попита и кои са виновните лица (за срутва на ТР - б.р.) и има ли опит с оставката на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова те да бъдат прикрити ", само че не получи явен отговор.

Резервните копия се съхраняват в самата администрация. Наличието на аварийно копие е от основно значение, сподели Борисов.

Борисов разказа какво е станало при срутва на Търговския указател. Към 10 август са предявени дейности за възобновяване. Пренареждат дисковете в конфигурацията сполучливо, само че базата данни не ги чете, изясни министър председателят по какъв начин се е стигнало до срутва на огромната база данни.
Според него е потърсена помощ от всички компании, поддържащи данните, както и външни консултанти. И от Япония сме довели експерт, отбрани се Борисов като добави, че и от компанията, производител на устройствата, са изпратени експерти.

Първият отчет от IT експерти демонстрира, че има хардуерен срив въз основата данни на Търговския указател и е задействан е спешен проект. Сформиран е щаб с присъединяване на ДАНС, ДАЕУ и други специалисти. Предприема се възобновяване въз основата данни и от ленти, съобщи Борисов.

" И трите посоки стъпват за прецизни периоди за възобновяване. Кризата е преодоляна ", твърди министър председателят.

Той даде обещание, че напъните по възобновяване въз основата данни няма да спрат в сряда. Помолиха натиска върху експертите да не е толкоз огромен, съобщи той.

Премиерът регистрира, че правосъдното министерство е било предизвестено за евентуални проблеми от 26 септември 2017 година с изчерпателен отчет. Препоръчани са постоянни ограничения, които преповтарят одита от Информационно обслужване. Агенцията по вписвания е сключила контракт с Телеринг. Парите за осъществяване на тези ограничения са обезпечени в края на 2017 година, сподели Борисов.

По думите му, до 31 август административните органи би трябвало да разработят процедури за данни и регистри. Ще се работи за отбрана на данни и регистри за сериозната инфраструктура - надграждане на съществуващата инфраструктура, поддържане на аварийни копия и увеличение персоналния потенциал на единната осведомителна съобщителна мрежа и създаване на административните органи по процедури.

От Държавната организация за електронно ръководство (ДАЕУ) до 3 септември би трябвало да проучват евентуалните опасности и на свързаността на първичните регистри, изясни министър председателят.

Той предизвести, че в този момент сривът е поради скапване на дисковете, само че ще бъдем подложени и на хакерски офанзиви. Приемам виновността, значимото е да не допуснем срив в други системи. Имаше разработка " Червей ", бяха се пробвали информацията да преточат на още един диск. Това е моментът да се защитим от сходни зловредни въздействия в бъдеще, сподели Борисов на финала на своето изявление.

Малко по-късно министър председателят беше свикан от народен представител на Българска социалистическа партия да остане в залата. " Аз съм в залата от един часа (следобед), а вие давахте трибунка ", отговори Борисов, като се възмути от това, че до момента в който полемиката тече, депутатите от Българска социалистическа партия дават брифинг за публицистите, а по-късно желаят отговори, които към този момент са прозвучали в пленарна зала.

Минута откакто министър председателят Бойко Борисов си потегли от пленарната зала, с цел да даде изказване пред публицистите, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова стартира с думите, че таман е щяла да го похвали, че е останал толкоз дълго в Народното събрание и той си е тръгнал.

Нинова зачете съответни неща от управническата стратегия на ГЕРБ и упрекна ръководещата партия, че не ги съблюдава. Излъгахте българските гласоподаватели. Никой не сподели на българското общество и на българските жители какъв брой загуби българският бизнес, загуби ли хазната от срутва на Търговския указател. Това трябваше да е днешното разискване, добави Нинова.

Лидерът на опозицията чака, че когато стигне в Министерски съвет министър председателят ще уволни шефа на Инспектората към министерството на правораздаването, който е оневинил шефа на Агенцията по вписванията. Това стана ясно от изявлението на правосъдния министър Цецка Цачева, че е имало отчет, който е алармирал за нередности в Агенцията по вписванията, само че от Инспектората са обяснили, че няма проблем.

Смятам, че има два огромни казуса и те са основни за системите в България. Първият е неналичието на доверие. Вторият - който и да ви подлага на критика, вие го нарочвате за пакостник, заключи Нинова.

Хората не ви имат вяра. Единственото решение на главните проблеми в страната щеше да бъде, в случай че Борисов бе хвърлил оставката на държавното управление, сподели водачът на опозицията.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който дружно с правосъдния министър Цецка Цачева бе доведен в пленарна зала от премиера, видя грешката в срутва на Търговския указател (ТР) в механически недостатък или неприятна настройка на системата.

Самото записващо устройство, което е носителят на информация, е съхранено и не е изгоряло. Дори и да не се беше съхранила информацията, Търговският указател има електронен списък, с който записите още веднъж щяха да бъдат възобновени, означи Дончев.

Виновни за случилото се има и те ще понесат своята отговорност, безапелационен бе той и добави, че би трябвало да отделят повече средства за киберсигурност и електронно ръководство.

Припомняме, че Търговският указател се срина във вторник, 10 август 2018 година Агенцията по вписванията оповестиха, че аргументите са механически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август някогашният към този момент шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова съобщи че няма към този момент желание да подава оставка, а като определение за рецесията сподели: " Случват се такива неща. "

На идващия ден - 17 август, се състоя среща сред премиера Бойко Борисов и министъра на правораздаването Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена авансово, като и до този миг няма изясненост по тематиките на диалога.

Вчера министър председателят Бойко Борисов изрече недоволството си от управлението на Агенцията по вписванията поради продължаващия от 10 август срив на Търговския указател. Борисов обаче съобщи, че промяна на управлението и уволнения няма да има, до момента в който рецесията не се овладее.

Въпреки изказаните опасения и рецензии и до този миг няма ясна информация на какво се дължи срутва в най-важния за действието на стопанската система указател. Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че отговорни за рецесията има, като това включва и виновност по несъблюдение на отговорности и отговорности.

От " Правосъдие за всеки " настояха да бъде поета действителна отговорност за обстановката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР