Възстановена е базата данни на Търговския регистър до 6 юни

...
Възстановена е базата данни на Търговския регистър до 6 юни
Коментари Харесай

Борисов уверен, че Търговският регистър ще работи до края на седмицата

Възстановена е базата данни на Търговския указател до 6 юни 2018 до 12 часа, а в този момент към този момент и към 17 юли 2018. В ход е възобновяване на данните за август. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Народното събрание по време на изключителното съвещание, свикано по искане на Българска социалистическа партия поради срутва на Търговския указател и банкрута на застрахователното сдружение " Олимпик ".

Премиерът регистрира, че се сполучливо се изтеглят данните от дефектиралите дискове и е възобновена и информацията за Годишни финансови доклади.

Проблемите бяха ясни още първите 24 часа след срутва въз основата данни , съобщи Борисов в отговор на въпроси на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков: " Как се стигна до срутва в ТР? Каква е повода за него. " Зарков попита и кои са виновните лица (за срутва на ТР - б.р.) и има ли опит с оставката на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова те да бъдат прикрити ", само че не получи явен отговор.

Резервните копия се съхраняват в самата администрация. Наличието на аварийно копие е от основно значение, сподели Борисов.

Борисов разказа какво е станало при срутва на Търговския указател. Към 10 август са предявени дейности за възобновяване. Пренареждат дисковете в конфигурацията сполучливо, само че базата данни не ги чете , изясни министър председателят по какъв начин се е стигнало до срутва на огромната база данни.
Според него е потърсена помощ от всички компании, поддържащи данните, както и външни консултанти . И от Япония сме довели експерт, отбрани се Борисов като добави, че и от компанията, производител на устройствата, са изпратени експерти.

Първият отчет от IT експерти демонстрира, че има хардуерен срив въз основата данни на Търговския указател и е задействан е спешен проект. Сформиран е щаб с присъединяване на ДАНС, ДАЕУ и други специалисти. Предприема се възобновяване въз основата данни и от ленти, съобщи Борисов. " И трите посоки стъпват за прецизни периоди за възобновяване. Кризата е преодоляна ", твърди министър председателят.

Той даде обещание, че напъните по възобновяване въз основата данни няма да спрат в сряда. Помолиха натиска върху експертите да не е толкоз огромен, съобщи той.

Премиерът регистрира, че правосъдното министерство е било предизвестено за евентуални проблеми от 26 септември 2017 година с изчерпателен отчет. Препоръчани са постоянни ограничения, които преповтарят одита от Информационно обслужване. Агенцията по вписвания е сключила контракт с Телеринг. Парите за осъществяване на тези ограничения са обезпечени в края на 2017 година, сподели Борисов.

По думите му, до 31 август административните органи би трябвало да разработят процедури за данни и регистри. Ще се работи за отбрана на данни и регистри за сериозната инфраструктура - надграждане на съществуващата инфраструктура, поддържане на аварийни копия и увеличение персоналния потенциал на единната осведомителна съобщителна мрежа и създаване на административните органи по процедури.

От Държавната организация за електронно ръководство (ДАЕУ) до 3 септември би трябвало да проучват евентуалните опасности и на свързаността на първичните регистри, изясни министър председателят.

Той предизвести, че в този момент сривът е поради скапване на дисковете, само че ще бъдем подложени и на хакерски офанзиви. Приемам виновността, значимото е да не допуснем срив в други системи . Имаше разработка " Червей ", бяха се пробвали информацията да преточат на още един диск. Това е моментът да се защитим от сходни зловредни въздействия в бъдеще, сподели Борисов на финала на своето изявление.

Малко по-късно министър председателят беше свикан от народен представител на Българска социалистическа партия да остане в залата. " Аз съм в залата от един часа (следобед), а вие давахте трибунка ", отговори Борисов, като се възмути от това, че до момента в който полемиката тече, депутатите от Българска социалистическа партия дават брифинг за публицистите, а по-късно желаят отговори, които към този момент са прозвучали в пленарна зала.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР