Възрастен мъж от Балчик се превърна в затворник в собствената

...
Възрастен мъж от Балчик се превърна в затворник в собствената
Коментари Харесай

Kак мъж се оказа затворник в собствения си дом

Възрастен мъж от Балчик се трансформира в пандизчия в личната си къща от 10 дни. Това се случило откакто съседите му издигнали дувар пред единствения подстъп до дома му, оповестява Нова телевизия. 75-годишният пенсионер е диабетик и се придвижва мъчно, а до парцела във вилната зона „ Белите скали” нямат достъп нито коли за спешна помощ, нито обществените служби, настояват съседи.

Бившият режисьор Иван Първанов първи се заселва в горната част на ул. „ Десета” преди повече от 30 години и самичък построява подстъп до дома си с позволение на Община Балчик. До преди няколко дни, когато с смяна в подробния организационен проект, това му е отнето. Съседът Димо Денев му носи артикули, които му предава през 10-метров склон.

„ С кофата, през мрежата, мятам му – доставя ми самун, доставя ми медикаменти. Аз имам към този момент нараснала кръвна захар, имам троент профил”, изясни Първанов.
„ Започнаха да бетонират, най-после го и зазидаха индивида – няма опция нито да влезе, нито да излезе”, добави Денев.

До тук се стига след междусъседски спор преди 11 години. Първанов претендира, че Христо Янев, с който дели една ограда, е лишил част от парцела му. Търсят подпомагане от Държавния строителен контрол.

„ Казаха: „ Да, има разминаване, заради погрешно замерване навремето”. Било е по-примитивно, в този момент – електронно. Има разминаване с 54 кв. м, за които Първанов ме подвигна по Коледа и цялата тази ограда я премествахме по Нова година”, уточни Янев.

Христо Янев тогава взема решение да потърси действителните граници на парцела си. „ И най-сетне, след 10 година, той се намира в границите, които са му отредени от проекта от 85-а година”, разяснява юристът на Христо Янев - Асен Атанасов.
Оказва се, че подстъпът до дома на Първанов е част от парцела на Янев и той желае смяна в подробния организационен проект.

„ Многократно тази заповед на кмета е била обжалвана. Тя е анулирана от Върховен административен съд, първо от Добричкия административен съд. Той обаче непрестанно издава заповеди, до момента в който откри комфортен арбитър. В края на краищата пристигна време, след 9-10 година борби, да бъде затворен парцелът на Първанов и той да бъде затворен в личния си дом”, сподели юристът на Иван Първанов - Пламен Вълчев.

Кметът на Община Балчик издава заповед за смяната на база правосъдно решение от Върховния касационен съд, в интерес на Янев.
„ Последна инстанция на съда, което не предстои на обжалване. По този метод съседът си загради парцела, според решението на съда”, изясни кметът на Балчик Николай Ангелов.

Според кадастъра Първанов има достъп до парцела, без значение от стръмния склон, безапелационен е кметът.
„ Досега можеше да си направи пешеходни стълби, на никое място не е записано, че до един парцел би трябвало да има достъп с автомобил”, добави Ангелов.

Адвокатът на Янев твърди, че са предложили съглашение – вместо да местят оградата, да оставят достъпа до парцела на Първанов, само че последният го отхвърлил.
„ 20 година не съм имал искания в никакъв случай, тъй като зная, че ковчегът няма джобове. Аз по какъв начин ще потегли отсам по тоя склон вероятно, в случай че се наложи”, запита Първанов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР