Възраждане внесе в деловодството на парламента свой аналог на американския

...
Възраждане внесе в деловодството на парламента свой аналог на американския
Коментари Харесай

По руски образец: Възраждане предлага противоречив закон за чуждестранните агенти с ограничения за медии и граждани

" Възраждане " внесе в деловодството на Народното събрание собствен аналог на американския закон за регистрация на задграничните сътрудници. Той обаче се оказа много по-близък до съветската му версия, която постанова редица ограничавания върху медиите и правата на индивида.

С плана, озаглавен " Закон за регистрация на задграничните сътрудници ", депутатите от " Възраждане " оферират медиите, публицистите и жителите, получили над 1000 лв. финансиране от задграничен източник за година, да бъдат регистрирани като " задгранични сътрудници " от Министерството на правораздаването.

Предложението на партията идва по-малко от месец, откакто водачът ѝ и разгласи, че не желае да бъде отразяван от медии, които, по думите му, се финансират от непознати фондации и от американското посолство. Тогава той разгласи, че от " Възраждане " приготвят законопроект, създаден въз основа на американски закон, съгласно който всяка медия би трябвало да се легитимира.

Месец по-късно предлагането към този момент е импортирано в деловодството на Народното събрание, само че огромна част от текстовете опонират на европейските практики и закони, като слагат ограничавания върху главния закон за равнопоставеност на жителите.

Какво гласи законопроектът?

Вносителите показват, че задачата на закона е " реализиране на държавен надзор и регулация на прозрачността и публичността по отношение на източниците ", както и задачата на осъществявани парични преводи и безплатно материално подкрепяне от чужбина. Той ще се ползва най-вече в медийната област и в просветителните институции.

Съгласно закона лицата, които са получили финансиране в размер по-голям от 1000 лв. от " задграничен източник ", ще бъдат избрани като " задгранични сътрудници ". На тях ще им бъде неразрешено да правят активност в държавни и частни детски градини, учебни заведения и центрове за личностно развиване, в обществени домове, в обекти на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на правораздаването, както и в Българска академия на науките.

Чуждестранните сътрудници, а и обвързваните с тях физически лица, ще получат възбрана за осъществяването на " креативна активност за сметка на държавния или локалния бюджет, да вземат участие в публични поръчки, да вземат участие в планове на държавната и локалната власт и да правят оценки върху околната среда ", се споделя в закона.

Въпросните лица ще би трябвало сами да се записват като задгранични сътрудници в особено основан обществен указател. В случай, че не го създадат в 15-дневен период, те ще получат и санкция в размер от 1000 до 5 хиляди лева за физически лица и от 5 хиляди до 10 хиляди лева за други субекти.

Вносителите са планували изключения за някои способи на финансиране и действия. Сред тях са евросредствата и дейностите, осъществявани от религиозни организации, спортни клубове, застрахователни сдружения, финансови институции и някои търговски сдружения.

Закон по американски или съветски " учебник "?

Костадинов твърди, че законът е създаден по пример на американския Закон за регистрация на задграничните сътрудник (ФАРА), който цели да даде изясненост на американските жители, в случай че в оформянето на публичното мнение вземат участие организации, които работят или се финансират от непознати страни. ФАРА обаче просто изисква бистрота на дейностите и финансирането на съответните организации.

Това, което партията на " Възраждане " предлага, включва рестрикции върху избрани лица, с които могат да бъдат нарушени главните права, обезпечени в Конституцията. Пример за това са възбраните, които законопроектът им планува, във връзка с някои публични действия.

Именно това навежда на мисълта, че планът на партията на Костадинов е по-близък до съветското законодателство, което единствено за миналата година затвори редица редакции на самостоятелни медии, които бяха сериозни към Кремъл. А обяснението за това беше едно - че тези медии са " задгранични сътрудници " (макар че съветските изказвания не бяха обвързани с някакви действителни доказателства).

Това е единствено поредна проява на антиевропейски настройки и проруски благосклонности, които " Възраждане " въобще не крие. Сега партията наподобява се пробва да ги прокара и в българското законодателство, само че надали ще пожъне триумф.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР