Възраждане“ поискаха поредица изменения в Изборния кодекс, повечето от които

...
Възраждане“ поискаха поредица изменения в Изборния кодекс, повечето от които
Коментари Харесай

Напрежение между Възраждане и ДеБъ. Цончо Ганев: Искате да сте принципни?! Изтеглете членовете си

„ Възраждане “ желаеха поредност промени в Изборния кодекс, множеството от които касаещи Централната изборна комисия (ЦИК). Исканията им за промени обаче бяха порязани – поддръжка имаше единствено от 52 депутати, 13 бяха срещу, 83 се въздържаха.
Макар и разпределен в правна комисия, по законопроекта им към момента няма отчет. Затова той бе показан от Цвета Рангелова от „ Възраждане “. Те упорстват за „ унищожаване на някои недостатъци “ от закона, в това число поръчките за откриване на секции или гласоподаване зад граница да става единствено от един IP адрес. Божидар Божанов от ПП-ДБ обаче апострофира, че по този начин ще лимитират права на хора.
Едно от настояванията на „ Възраждане “ е членовете на ЦИК да станат 25, като към досегашните бъдат добавени показани партии от настоящия мандат на Народното събрание. „ Не се приказва за преустановяване на мандата на сегашната ЦИК, а на допълнението му “, настоя Рангелова.
Съпартийците й желаят решенията на ЦИК да се взимат не с квалифицирано болшинство, а с нормално. Видео снимането на целия избирателен ден, за което партията упорства пък нямало да е обществено и онлайн, а фрагментите ще са част от чувала с изборни бумаги и ще се преглеждат при вероятно обжалване на резултатите.
Антоанета Цонева от ПП-ДБ настоя, че ЦИК не би трябвало да се образува на политически принцип, нито съставът й да се трансформира след всеки избори. „ Ще повтаряме един и същи недостатък – тя постоянно е изглеждала по подобен метод. Имаме пресни и сочни образци по какъв начин политическото въздействие, което се прокрадва през тези квоти, води до опорочаване и тежки проблеми, свързани с изборния развой. Не се взема решение казусът с обективност и индиферентност на комисията “, настоя тя. Според нея след същински спор трябвало да бъде освободена изборната администрация и да има професионален ЦИК, с по-малък състав, предава 24 часа.
И тя даде образци с решения на ЦИК, които засегнали и Демократична България. Като това да не се одобряват заявление за регистрация с електронен автограф. „ Щяхме да останем без регистрация в Стара Загора “, подсети тя. И се ядоса, и на проектите структурата на протоколите за разбъркване на машинен и книжен избор, без да се регистрира по какъв начин е събран сборът, с цел да не се разбере какво гласоподаване е имало. Короната в активността на ЦИК бил методът, по който се отнесла към потреблението на машините. „ Много ясно и тежко политическо влияние върху ЦИК. Тя смени стила си на държание и предвидимост по отношение на практиката в предходните й решения и взе участие интензивно в този атентат против машинното гласоподаване. 500 хиляди гласа изтекоха в канала, може би и на ваши гласоподаватели. Над половин милион от гласовете са невалидни, тъй като не гласувахме с машини на първи тур “, сподели Цонева.
Цончо Ганев от ‘Възраждане “ я иронизира като разгласи, че държанието на групировката й е „ Не ме гледай какво върша, слушай ме какво приказвам “. „ Вашата млака сглобка, част от огромната ръководеща сглобка, имате представители в ЦИК. Ако желаете да сте кардинални, изтеглете своите членове. И да изберем напълно единствено експерти, това е кардинален въпрос “, засече я той. Цонева се оправда, че имали единствено 2 души в ЦИК. „ Не се борим да са повече, а да има индиферентност и предвидимост в този орган. А не да има болшинство, което да прави каквото ние желаеме “, настоя депутатката на ПП-ДБ. Двамата им специалисти били оставени сами да се борят с болшинство, „ което минава през Изборния кодекс като танк “.
Петър Николов от ГЕРБ пък попита от кое място ще дойдат тези специалисти, които не са политически обвързани, само че и са с разнообразни позиции. „ Това е демокрацията – хората, които мислят по избран политически метод да излъчат хора, които да ги съставляват “, настоя той. „ Хора с друго схващане сядат дружно и търсейки компромис, стигат до общо решение. А през Неправителствени организации да пробутваме политическите си специалисти като ги представяме за самостоятелни специалисти, не е положително решение “, уточни Николов. И вметна, че като са съпротива ПП-ДБ се държат като революционери, а като са на власт – като че ли ще векуват в нея.
Георгиев от Възраждане даже цитира премиера Денков, който ден по-ран разгласи, че би трябвало да се търси смяна в състава на ЦИК. Според него имало пропукване на сглобката.
Радомир Чолаков от ГЕРБ видя аргумент в някои от предложенията и съобщи, че при по-задълбочено разискване би подкрепил „ най-малко по 3 от тях “. Но в случай че текстовете минат на първо гласоподаване, ще има 4 седмици за работна група. „ Много ми е на сърце да се занимаем с изборните описи, имам визии оферти, те ще са отвън предмета на законопроекта, а само че допускам, че ще ги гледат на комисия. Г-н Божанов ще има за хеш кодове, кеш кодове, госпожа Цонева ще ни зарадва с нов механизъм за избор на ЦИК. Ще има оферти за изхвърляне на тези машини за гласоподаване, да вземем нови, ще се разправяме и с това. Точно преди Коледа ще имаме една доста хубава обща полемика към промените на Изборния кодекс, а Нова година ще стартираме с правна комисия. 18-часовото съвещание ще е детска пързалка “, предизвести той, обяснявайки какво може да поселдва.
„ Толкова ли ще е неприятно в случай че в този момент не ви подкрепим, откакто страстите от локалните избори са още възпалени, да създадем работна група, да й възложим специфична задача – разбор на изборното законодателство и умерено да стартираме да обсъждаме всички тези тематики. Да почистим Изборния кодекс и да затворим тази тематика. Ако в този момент го отворим, въпреки и единствено за 3-4 нелоши, дребни на пръв взор, оферти, сигурен ли сте, че го желаете? “, попита Чолаков.
Петър Петров от „ Възраждане “ обаче се ядоса на вмъкването на многочислени оферти преди второ четене на законопроекти. „ Ние внасяме единствено 4 групи оферти в 9 параграфа, молбата ми е да бъдат подкрепени на първо гласоподаване “, настоя той. Но заподозря, че „ сглобката “ няма да допусне ограничение на онлайн заявките или болшинството за взимане на решения от ЦИК.
Божидар Божанов от ПП-ДБ прегърна концепцията за комисия или работна група по въпроса.
Чолаков настоя за усмиряване на диалозите по Изборния кодекс. Той настоя първо да стартира полемиката, а след това да се търсят общите решения. И подсети, че оферти на „ Възраждане “ са подкрепяни доста пъти
Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов пък съобщи, че неведнъж са упорствали за диалог всъщност и настоя за „ преустановяване на разпада на държавността “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР